Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.
2 Timoteusbrevet 1:7

Världen idag

Hbtq-föreläsning hålls i helgen – trots motstånd

Evenemanget med talare som lämnat en homosexuell livsstil, som blev portat från kulturhuset i Gränna, kommer i stället att hållas i en möteslokal utanför staden. Arrangörerna har fått ta emot både kritik och hån, men också många deltagaranmälningar.

Nyheter · Publicerad 11:00, 1 sep 2022

I en tidigare artikel berättade Världen idag hur den Grännabaserade kristna gruppen ”Sista tiden” planerade att anordna föreläsningar med talare som har lämnat en homosexuell livsstil efter att de mött Jesus.

Gruppen bokade först en lokal i Grenna kulturhus, där de haft andra samlingar tidigare, men efter att man förstått vilket slags evenemang det handlade om blev det återbud. Nu ska evenemanget, som äger rum på fredag och lördag, i stället hållas i en lokal på landet norr om Gränna.

Saken uppmärksammades i flera nyhetsmedier, varefter arrangörerna märkte ett ökat intresse, men också har fått ta emot hård kritik och hån.  

I en debattartikel i Jönköpings-Posten den 17 augusti uppmanade en person verksam inom Svenska kyrkan i Skåne, rent av att han ”uppmanar alla att stoppa denna konferens”.

Denne person har också skrivit inlägg på Facebook där han utövat påtryckning på den näringsidkare som hyr ut lokalen där föreläsningarna nu ska äga rum, men fått till svar att lokalen är öppen för alla.

I kommentarsfält till Facebookinlägg om evenemanget har det också varit en hel del otrevliga kommentarer.

– Det är många som hånar. Samtidigt har vi fått många positiva reaktioner också. Det känns bra ändå, jag är väldigt glad över alla anmälningar vi har fått, säger arrangören Joel Mellin.

På onsdagen rörde det sig om ett 75-tal anmälningar, vilket innebar att de fortfarande har möjlighet att ta emot fler, då lokalen rymmer ett hundratal sittplatser. 

Bland de anmälda verkar det finnas några som kan tänkas vara engagerade i hbtq-rörelsen, och den amerikanske föreläsaren har tidigare råkat ut för störningar i samband med liknande evenemang, men Mellin är inte orolig.

Han påpekar att om någon skulle bete sig olämpligt under fredagskvällen, så får denna inte komma in på lördagen, samt att man i värsta fall alltid kan ringa polisen. 

– Det enda jag är lite nervös över är tekniken, säger han. 

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet i Sverige

467 utdömda fängelseår i fjol. Det är den högsta siffran sedan den myndighetsgemensamma satsningen... onsdag 29/3 10:00

Inte konstigt att Ungern tvekar godkänna Sverige

Ledare Så var det dags för ännu ett pinsamt bakslag för Sverige. Ungern godkände i veckan Finland som... onsdag 29/3 00:10

En viktig reform smulas sönder

Israelkrönika Det spelar nästan ingen roll vilken israelisk nyhetssändning man lyssnar till nu för tiden,... onsdag 29/3 00:00