Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Hbtq-föreläsning hålls i helgen – trots motstånd

Evenemanget med talare som lämnat en homosexuell livsstil, som blev portat från kulturhuset i Gränna, kommer i stället att hållas i en möteslokal utanför staden. Arrangörerna har fått ta emot både kritik och hån, men också många deltagaranmälningar.

Nyheter · Publicerad 11:00, 1 sep 2022

I en tidigare artikel berättade Världen idag hur den Grännabaserade kristna gruppen ”Sista tiden” planerade att anordna föreläsningar med talare som har lämnat en homosexuell livsstil efter att de mött Jesus.

Gruppen bokade först en lokal i Grenna kulturhus, där de haft andra samlingar tidigare, men efter att man förstått vilket slags evenemang det handlade om blev det återbud. Nu ska evenemanget, som äger rum på fredag och lördag, i stället hållas i en lokal på landet norr om Gränna.

Saken uppmärksammades i flera nyhetsmedier, varefter arrangörerna märkte ett ökat intresse, men också har fått ta emot hård kritik och hån.  

I en debattartikel i Jönköpings-Posten den 17 augusti uppmanade en person verksam inom Svenska kyrkan i Skåne, rent av att han ”uppmanar alla att stoppa denna konferens”.

Denne person har också skrivit inlägg på Facebook där han utövat påtryckning på den näringsidkare som hyr ut lokalen där föreläsningarna nu ska äga rum, men fått till svar att lokalen är öppen för alla.

I kommentarsfält till Facebookinlägg om evenemanget har det också varit en hel del otrevliga kommentarer.

– Det är många som hånar. Samtidigt har vi fått många positiva reaktioner också. Det känns bra ändå, jag är väldigt glad över alla anmälningar vi har fått, säger arrangören Joel Mellin.

På onsdagen rörde det sig om ett 75-tal anmälningar, vilket innebar att de fortfarande har möjlighet att ta emot fler, då lokalen rymmer ett hundratal sittplatser. 

Bland de anmälda verkar det finnas några som kan tänkas vara engagerade i hbtq-rörelsen, och den amerikanske föreläsaren har tidigare råkat ut för störningar i samband med liknande evenemang, men Mellin är inte orolig.

Han påpekar att om någon skulle bete sig olämpligt under fredagskvällen, så får denna inte komma in på lördagen, samt att man i värsta fall alltid kan ringa polisen. 

– Det enda jag är lite nervös över är tekniken, säger han. 

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier