Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Ökat intresse för kristet hbtq-event efter mediestorm

En Grännabaserad kristen grupp bjöd in föreläsare som lämnat en homosexuell livsstil, och bokade in sig i ortens kulturhus, men när kulturhusföreningen förstod vad det handlade om blev det stopp. Efter att saken uppmärksammats i medier har intresset för föreläsningarna ökat.

Nyheter · Publicerad 10:30, 12 aug 2022

Den från tv kände meteorologen Joel Mellin, som är med i den Grännabaserade kristna gruppen ”Sista tiden”, berättar för Världen idag att de startade som en hemgrupp under pandemin, att de senare skapade en Youtube-kanal tillsammans och att de i år har utökats med kristna ukrainare.

De hade tidigare haft små religiösa möten för ukrainare i en mindre lokal i Grenna kulturhus när de bestämde sig för att ha en lite större samling dit de bjöd in en amerikansk och en svensk talare som båda lämnat en homosexuell livsstil bakom sig efter att ha blivit kristna.

”Sista tiden” tänkte att det skulle vara underförstått att de planerade något mer offentligt när de bokade in sig i husets stora sal under fredagskvällen och lördagen den första helgen i september. Men när kulturhusföreningens styrelse fick reda på vad för slags evenemang som skulle hållas sade de nej.

Joel Mellin förklarar att han respekterar föreningens beslut, samtidigt som han tycker att det är tråkigt.

– Det handlar ju inte om att begränsa homosexuella. De är ju fria, säger han och menar att det endast handlar om att låta två personer berätta sina livshistorier.

Han tycker vidare att samhällsklimatet i Sverige har blivit intolerant mot avvikande åsikter, vilket han menar begränsar yttrande- och mötesfriheten.

– Det kan ju vara andra frågor, vad som helst, säger Mellin.

Att de bestämde sig för att hålla ett evenemang på det aktuella temat, som de döpt till ”Hbtq – kan man välja?”, berodde på att de fick ett tips om att amerikanen Wayne Blakely, som är en flitig predikant, skulle komma till Europa för en talarturné och att man kunde höra av sig till honom om man var intresserad.

– Vi tänkte ”Varför inte?”. Det här är ju aktuellt, det talas ju mycket om det här både inom kristenheten och utanför, konstaterar Joel Mellin.

På kort tid har det planerade evenemanget, tack vare kulturföreningens beslut att säga nej till det, uppmärksammats i flera medier, som Jönköpings-Posten, P4 Jönköping och hbtq-tidningen QX. I kölvattnet av detta har anmälningarna till eventet ökat, konstaterar Joel Mellin, som också är hoppfull om att de kommer att hitta en annan lokal till evenemanget.

Världen idag har varit i kontakt med kulturföreningsledamoten Hans-Erik Lugn, men kunde inte genomföra någon intervju på grund av dålig mobiltäckning.

Enligt en artikel i Jönköpings-Posten lyssnade Hans-Erik Lugn på amerikanen som skulle föreläsa, varpå styrelsen kom fram till att de inte kunde hyra ut sin lokal för det här ändamålet.

– Det där är inget som vår förening står för, säger han till JP.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Regeringen vill göra det förbjudet att delta i terrorgrupp

Politik. Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation. –... fredag 3/2 13:00

SAU:s nye ledare vill ”möblera för gudsmöten”

Församling. Från pastor till generalsekreterare för Svenska alliansmisionens ungdom (SAU). Den 1 mars... fredag 3/2 12:02

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00