Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Juristen Erik Ramanathan kan komma att bli nästa person att flytta in i det amerikanska residenset i Diplomatstaden i Stockholm. Foto: Wikipedia

Hbtq-aktivist ny USA-ambassadör i Sverige

Juristen Erik Ramanathan är en framträdande hbtq-lobbyist och samlade in stora summor för att Joe Biden skulle bli USA:s president. Nu har Biden utsett honom till nästa ambassadör i Sverige.

Nyheter · Publicerad 11:00, 4 okt 2021

Erik Ramanathan har jobbat som advokat, varit engagerad i bolag inom hälsosektorn och lett ett yrkesorienterande program vid juristutbildningen på Harvard, skriver TT.

Han har varit ordförande i Immigration Equality som företräder hbtq-personer och hiv-positiva i invandringssystemet och är en av de personer som samlat in mest pengar för att såväl Barack Obama som Joe Biden skulle väljas till presidenter.

Ramanathan har enligt amerikanska medier också spelat en viktig roll i påverkansarbetet för att samkönade äktenskap skulle bli legaliserat i USA.

Ramanathan har gjort sig till talesperson för en stor del av hbtq-gruppen i USA och har i både Demokraternas nomineringsprocess tidigare och den nationella presidentvalrörelsen gjort utspel i medier om att Biden är den som bäst företräder deras sak i Vita huset.

Han satt också i finanskommittén för Joe Bidens valkampanj.

Att stora bidragsgivare tilldelas fina poster av den kandidat de backat upp är inget nytt utan något som både demokrater och republikaner i Vita huset tillämpat. På senare tid har dock systemet ofta anklagats för korruption och blivit allt mer kritiserat.

2020 gjorde exempelvis den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren det till en viktig del av sin plattform att få bort vänskapsutnämningarna, rapporterar Business Insider.

– Som princip är jag starkt emot tanken att om du ger pengar under en kampanj så belönas du med ett jobb senare, har Michael McFaul, tidigare amerikansk ambassadör i Ryssland, sagt till Politico.

Han menar att det moraliskt och utrikespolitiskt sänder fel signaler.

Innan Erik Ramanathan kan tillträda måste utnämningen godkännas av senaten.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00