Israel

Hamascenter under Unrwas högkvarter i Gaza avslöjat

Unrwa förnekar kännedom om det Hamascenter som nu blivit funnet under FN-organets högkvarter.

Ett stort och avancerat underjordiskt datacenter där Hamasterrorister tros ha bott har hittats i anslutning till FN-organet Unrwas högkvarter i Gaza, uppger israelisk militär. Unrwa, som också anklagas för att ha försett Hamas­tillhållet med el, förnekar dock att de kände till centrets existens.

Publicerad Uppdaterad

Under högkvarteret för Unrwa och intill en skola som FN-organet driver gömde terrorgruppen Hamas en av sina viktigaste centraler.

Detta har den israeliska militären nu avslöjat, rapporterar bland andra Times of Israel

Uppgifter om Hamascentret ska ha framkommit i förhör med personer knutna till Hamas.

Israeliska journalister har i sällskap av militären fått besöka den stora tunneln och publicerat en lång rad foton på dess olika avdelningar och omgivning. 

I det underjordiska datacentret återfanns bland annat ett elektronikrum och batterier av industriell styrka, samt bostäder för de Hamasterrorister som ska ha arbetat med servrarna.

Den israeliska militären uppger att man i anslutning till Unrwas högkvarter hittade flera olika vapen, sprängämnen och raketer. Man ska också på Unrwa-tjänstemäns kontor ha hittat utrustning och dokument som tydde på ”att samma kontor också användes av Hamasterrorister”, enligt tidningen. 

– Det råder ingen tvekan om att Unrwas personal visste att [Hamas] grävde en enorm tunnel under dem, säger översten Benny Aharon. 

– Det finns en mur, en grind och kameror – vid porten loggar de vem som kommer in och ut. Den som arbetade på Unrwa visste mycket väl vem som kom in och för vem de täckte upp, menar han. 

Militären ledsagade journalister genom den övergivna tunneln.

Militären uppger vidare att det finns elledningar som går från Unrwas högkvarter ner till Hamascentralen och att FN-organet alltså kan ha försett terrorister med el. 

– Vi är skakade i djupet av våra själar att en organisation som är tänkt att värna om mänskliga rättigheter samarbetar på ett så tydligt och brutalt sätt, utan några rädslor, med en terrorgrupp som Hamas, säger Aharon enligt Times of Israel. 

Hamascentret tros ha använts för bland annat underrättelse­insamling och kommunikation. Mycket på platsen hade dock förstörts innan soldaterna tog sig in i tunneln. 

Enligt Israel har man kännedom om flera andra strategiska Hamastunnlar i Gaza som man räknar med att nå och förstöra när kriget fortsätter. 

Philippe Lazzarini leder Unrwa och förnekar kännedom om Hamastunneln.

Philippe Lazzarini som leder Unrwa skriver på X att FN-organet inte känner till något om ett Hamascenter under sitt högkvarter. Han skriver vidare att Unrwas anställda lämnade byggnaden den 12 oktober när Israels anfall mot Hamas inleddes och att man närhelst misstänkt aktivitet pågått i närheten av organisationens lokaler har agerat.

Lazzarini anser att medierapporteringen om Hamascentralen bör leda till en oberoende undersökning som dock inte kan genomföras så länge kriget pågår. 

Som Världen idag tidigare berättat uppges flera Unrwa-anställda ha kopplingar till Hamas och det blodiga terrordådet mot civila israeler den 7 oktober. FN-organet har i många år kritiserats för att härbärgera och sprida antisemitisk propaganda, bland annat via sina skolor.

Powered by Labrador CMS