Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Gatupredikant med Israelflagga angreps

En gatupredikant i Göteborg angreps av flera personer på lördagen när han ropade ”Shalom Israel” med en Israelflagga i handen. Flaggan kastades ner i vattnet och polisen omhändertog en person i samband med misshandeln, uppger Göteborgs-Posten.

Nyheter · Publicerad 08:00, 1 jun 2021

Mannen, som kallar sig John Piran på Facebook och Youtube, ställde sig på lördagen för andra dagen i rad på Fredsbron i Brunnsparken med en israelisk flagga i handen.

På de filmklipp som han själv lagt ut ser man att han först får stå i fred på bron, med kristen musik som strömmar ur en högtalare. ”Shalom Israel”, säger han när en förbipasserande ropar ”Free Palestina”. Sedan ser man hur en ung man rusar fram, knuffar till ”John Piranen” och försöker att slita flaggan ur hans händer.

I nästa del av klippet har polis och ordningsvakter lagt sig ovanpå en person, och en stor grupp människor står nu runt John Piran, som skyddas av polis och ordningsvakter. Han säger ”Gud välsigne Israel” på engelska, medan någon i folkhopen hörs ropa ”Leve Palestina, krossa Israel”.

Göteborgs-Posten, som bevittnade händelsen, uppger att det fanns minst hundra personer på platsen, runt Fredsbron och framför ingången till Nordstan.

”Stämningen var hätsk och GP fick bara ett kort samtal med den angripne mannen, innan han på egen begäran kördes därifrån i en polisbil”, skriver GP.

”Folkmassan, huvudsakligen bestående av unga män, stod i flera led framför ingången till Nordstan och skrek åt polisbilen när den körde i väg”, skriver GP vidare.

– Det rusade fram män och slog mig på kinden. De tog flaggan och slängde den i kanalen. Det finns ingen yttrandefrihet, sade mannen till GP innan han kördes i väg.

Polisens gruppchef på platsen, polisinspektör Sebastian Berndtzen, sade till GP att man omhändertagit en person som man ansåg hade med misshandeln att göra.

Senare på lördagskvällen uppgav polisens vakthavande befäl Johan Josarp att det finns två brottsoffer som blivit slagna på platsen.

Även på fredagen blev John Piran omringad av en stor grupp människor när han demonstrerade på bron med en Israelflagga, enligt de filmer han lagt upp på Youtube.

– Shalom Israel, säger han i videoklippet, och förklarar på engelska att han är från Kurdistan.

– Här protesterar de mot mig bara på grund av den här flaggan. I Sverige, där vi har religionsfrihet och yttrandefrihet.

Enligt de filmer som lagts upp på Youtube har John Piran evangeliserat ensam i Göteborg flera gånger i år och förra året, utan några större incidenter. Den 21 maj stod han mitt i Göteborg i solen med en magafon och uppmanade människor att omvända sig till Jesus.

Vid ett tidigare tillfälle ser man hur några ungdomar sliter sönder delar av en skylt som han hade med sig.

Här protesterar de mot mig bara på grund av den här flaggan. I Sverige, där vi har religionsfrihet och yttrandefrihet.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00