Nyheter

Forskare utvecklade mänskliga embryon ur stamceller

Stamcellsforskare har för första gången framställt syntetiska mänskliga embryon. Foto: Paul Sakuma/AP/TT
Stamcellsforskare har för första gången framställt syntetiska mänskliga embryon. Foto: Paul Sakuma/AP/TT
Det är bara tillåtet att kultivera embryon i laboratorier i upp till 14 dagar. Foto: Paul Sakuma/AP/TT
Det är bara tillåtet att kultivera embryon i laboratorier i upp till 14 dagar. Foto: Paul Sakuma/AP/TT

Syntetiska mänskliga embryon har för första gången kunnat utvecklas från stamceller. Ett av syftena är att få kunskap om genetiska sjukdomar och missfall. Men forskningen väcker också etiska frågor kring gränsen för mänskligt liv.

Publicerad Uppdaterad

Vi leker med elden här.

Melissa Moschella

Forskare har för första gången utvecklat syntetiska mänskliga embryon från stamceller, utan att använda sig av ägg och spermier, skriver The Guardian och Lifesite News.

Dessa modell-embryon liknar embryon i de tidigaste stadierna av mänsklig utveckling, och enligt forskare kan de exempelvis ge kunskap om effekterna av genetiska sjukdomar och om biologiska orsaker till återkommande missfall.

De syntetiska embryona har inget hjärta eller något anlag till hjärna, men de innehåller celler som vanligtvis bildar moderkaka och gulesäck. Forskarna vet inte om utvecklingen skulle kunna fortsätta, eftersom det bara är tillåtet att kultivera embryon i laboratorier i upp till 14 dagar.

Det är heller inte tillåtet att implantera embryon i en kvinnas livmoder.

Embryona har framställts genom sammansättning av olika stamcellstyper, embryonala och extraembryonala. Forskningsprojektet, som bedrivs vid universitetet i Cambridge och Kaliforniens teknologiska institut, presenterades på International Society for Stem Cell Researchs årliga möte i Boston nyligen.

– Idén är att om du verkligen modellerar normal mänsklig embryoutveckling med hjälp av stamceller, så kan du få oerhört mycket information om hur vår utveckling börjar, vad som kan gå fel, utan att behöva använda tidiga embryon för forskning, förklarade Robin Lovell-Badge, chef för stamcellsbiologi och utvecklingsgenetik vid Francis Crick Institute i London.

Samtidigt väcker denna forskning allvarliga etiska och juridiska frågor, eftersom den faller utanför nuvarande lagstiftning i de flesta länder. Melissa Moschella, professor i filosofi vid Catholic University of America, beskriver den som ”oroande” på grund av potentialen för forskare att passera gränsen för vad som ”bara är en modell”.

– Vi leker med elden här, experimenterar med ursprunget till mänskligt liv, när det inte är helt klart hur vi skulle kunna avgöra när det vi har skapat faktiskt är en människa, menar Melissa Moschella.

Powered by Labrador CMS