Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Folkmassor stödde Hamas – svensk polisinsats får kritik

En Israelvän som motades bort, stora folksamlingar som inte upplöstes omedelbart. Polisen har fått kritik för sitt sätt att handskas med helgens demonstrationer mot Israels bombningar av Hamasfästen i Gaza.

Nyheter · Publicerad 14:27, 18 maj 2021

Stora grupper människor demonstrerade i helgen mot Israels bombningar av Gaza, och trotsade därmed förbudet mot att inte fler än åtta personer får delta i en allmän samling.

I Stockholm upplöstes fem sammankomster av polisen under lördagen, enligt SVT Nyheter. Sex anmälningar om brott mot ordningslagen upprättades, liksom ett fall av våld mot tjänsteman. Även i Uppsala, Norrköping, Malmö och Göteborg upplöstes demonstrationer efter en tid.

Bland annat gick ett demonstrationståg i Stockholm längs Strandvägen mot Israels ambassad. Gruppen kom dock aldrig fram till ambassaden, utan vände vid Djurgårdsbron och gick tillbaka till Sergels torg, där de upplöstes av polisen efter en timme.

Filmklipp som har lagts upp på Twitter visar hur polisen för bort en äldre man från Strandvägen, där han ropat ut sitt stöd för Israel medan gruppen med pro-palestinska demonstranter gick förbi.

Många har reagerat på att mannen fördes bort med vad som ser ut som milt våld medan man inte ingrep mot de demonstranter som försöker att springa efter honom.

Enligt polisen fördes mannen bort för sin egen säkerhet.

– I just detta fall var det prioriterat att skydda den enskilde. Och den personen fördes bort från platsen där vi befarade att oroligheter kunde uppstå till följd av hans uttalande, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Världen idag.

– Det är inget frihetsberövande. Och han har ju de facto fått uttrycka sina åsikter. Huruvida demonstranterna var hotfulla eller ej kan jag inte bedöma, men polis på plats gjorde bedömningen att detta var den bästa åtgärden.

Ett annat fall som lyfts fram i sociala medier handlar om den polis i Uddevalla som uttalat sig positivt om en demonstration mot Israels flygattacker mot Gaza i Uddevalla i lördags.

– Det är mycket barnfamiljer, strålande sol och protester för en bra sak, sade polisen till Bohusläningen.

Dagen efter anmäldes polisen till Justitieombudsmannen, JO, med hänvisning till att uttalandet kan ses som ett politiskt ställningstagande.

”Om det hade varit en pro-israelisk demonstration hade då inte [polisen i fråga] skyddat deltagarna? Hur kan jag som medborgare veta att polisen tillgodoser allas lika rätt inför lagen?” skriver anmälaren, enligt en artikel i Samnytt.

Polisområdeschefen för Västra Fyrbodal, Lars Eckerdal, säger till Bohusläningen att även poliser lyder under yttrandefriheten och har rätt till sina egna åsikter, enligt Samnytt. Dessutom menar han att poliserna agerat i enlighet med lagen då de efter hand upplöste demonstrationen, som anmälts för brott mot ordningslagen.

Om det hade varit en pro-israelisk demonstration hade då inte [polisen i fråga] skyddat deltagarna?

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier