Medier

Flera kristna inslag i tv och radio under julhelgen

De kristna tv-kanalerna tillhandahåller en hel del program med julens budskap.

Som omväxling till Kalle Anka och Karl-Bertil Jonssons julafton kan det vara skönt att få ta del av julens budskap i rutan. Här presenterar Världen idag ett axplock av julens kristna utbud på tv och radio.

Julbönen, julottan och annandagsgudstjänsten i SVT kommer i år från Hedvigs kyrka i Norrköping. S:t Olofs Oratoriekör, Novakören, församlingens egna barn- och vuxenkörer samt solisten Veronica Knutsson står för musiken.

Gudstjänsten på julaftons morgon kommer från Filadelfiakyrkan i Stockholm, med föreståndaren Niklas Piensoho och Filadelfia Kreativ. 

Påve Franciskus leder den direktsända midnattsmässan från S:t Peterskyrkan i Rom. Kommentator är Charlotta Smeds.

Sveriges Radio bjuder på en julaftonsgudstjänst med önskejulpsalmer.

Sveriges Radio bjuder på en julaftonsgudstjänst med önskejulpsalmer. Prästerna Leif Adolfsson och Carina Samuelsson talar om musiken, dikterna och julens budskap från Skogslyckans kyrka i Växjö.

Det blir även julbön med ärkebiskop Martin Modéus, som läser julevangeliet och talar om fred.

Radions julotta sänds från kapellet på St Sigfrids folkhögskola, där elever från musiklinjen framför julens sånger och psalmer.

På julafton visar SVT även ”Jul med Helen Sjöholm och Anna Stadling”, som sjunger allt ifrån klassiska jullåtar till nyskrivet material och nya svenska översättningar.

De kristna tv-kanalerna har förstås ett lite större utbud av julprogram med kristet innehåll.

I fyra avsnitt under advent sänder både Kanal 10 och Himlen TV7 en ny dramaserie för ungdomar, ”Amanda & Viktor”, som producerats av Open Doors. Den är delvis baserad på verkliga berättelser om förföljda kristna men utspelar sig i ett västerländskt land där det är förbjudet att visa sin kristna tro öppet. Adventsstjärnor och adventsljusstakar är också förbjudna, men i det fjärde avsnittet, som sänds på julafton, får de båda vännerna till slut fira en ovanlig jul.

TBN Nordic visar Hillsongs ”This is christmas” på julafton.

Kanal 10 har en serie julprogram under rubriken ”Medan vi väntar – Julen är en öppen famn” med Mikael Järlestrand, Gospel company, barnkör och solister från Europaporten i Malmö.

Kanalens programserie ”Nära med Nina” har tre julspecialavsnitt med vittnesbörd av Sebastian Stakset, Inga Pagréus med flera.

Vision Sverige sänder julprogram på ”Sverige Live” den 21-26 december.

TBN Nordic visar Hillsongs stora julshow ”This is Christmas” från årets föreställning på Avicii arena, med bland andra Sebastian Stakset, Peter Hallström, Evelina Gard och Roland Utbult.

I serien ”Adventsmorgon” intervjuas bland andra Maria Viklund från Barfota Productions och artisterna Maria Gustin Bergström, Lars Mörlid och Sarah Lundbäck Bell.

”Varför Julevangeliet?” är en dramadokumentär baserad på Dr. David Jeremiahs bok med samma namn om varför julevangeliet spelar en så stor roll i Guds frälsningsplan.

”Celebrate Christmas med Natalie Grant och Danny Gokey” är en julkonsert inspelad live i Nashville. TBN Nordic har även flera julkonserter från tidigare år, med exempelvis Michael W Smith, Andrea Bocceli, For king & country och församlingen Guds Kraft i Sävsjö.

Den nya norska Bedehuskanalen har ”Adventsmorgon” på svenska med programledarna Anders Wisth och Stefan Claar och gäster.

De flesta av de nämnda programmen går att se eller höra i efterhand med kanalernas playfunktion.

Powered by Labrador CMS