Uppdrag granskning rapporterar nu om fall där barn skadats och fått allvarliga biverkningar av hormonbehandlingar. Ett av dessa barn, Leo, berättade som tioåring för sina föräldrar om sin upplevelse av att vara en kille. När Leo fyllt elva år påbörjade läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Karolinska universitetssjukhuset, behandling med så kallade stopphormoner i syfte att pausa puberteten.
Mamma Natalie berättar att Leo tidigare skadat sig själv och isolerat sig hemma. Efter påbörjad behandling blev måendet tillfälligt bättre, men snart försämrades hälsan så pass mycket att Leo gjorde flera suicidförsök. Med tiden började Leo även klaga på smärtor i ryggen.
– Vi förstod inte, vi trodde att vårt barn skulle må bättre av behandlingen, säger Natalie.
Richard Nergårdh, överläkare och barnendokrinolog, säger till Uppdrag granskning att två års behandling anges som ”försvarlig” tid i syfte att minimera risken för biverkningar. Leo fick stopphormoner under mer än dubbelt så lång tid som vården anser är försvarbart innan han skickades till röntgen där läkare observerade skelettavvikelser.
– Skador som har föranletts av behandling hos oss har vi självklart ett ansvar för. Men jag kan inte gå vidare med ett enskilt ärende eller kommentera det, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, till Uppdrag granskning.
I maj beslutade Karolinska universitetssjukhuset att stoppa nya hormonbehandlingar av barn och unga inom transvården. I nya riktlinjer slog sjukhuset fast att behandlingarna är kontroversiella, att vetenskapligt stöd saknas och att det finns risk för potentiella biverkningar.
Totalt 13 barn som behandlats för könsdysfori i Stockholm har drabbats av vårdskador, uppger Uppdrag granskning.
– Är det så att det är en vårdskada och den är allvarlig så ska vi Lex Maria-anmäla, säger Göran Rydén, verksamhetschef på BUP Stockholm.
Leos mamma Natalie är besviken på vården, men även på sig själv.
– Jag är den som ska skydda mitt barn men det har jag på något sätt inte gjort, säger hon till Uppdrag granskning.