På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Enade kristna bakom abort-nej i Argentina”

Skyddet för de ofödda barnen i Argentina kvarstår sedan ett lagförslag om fri abort på torsdagen röstats ned i senaten. Protestanter och katoliker har stått sida vid sida i kampen att stoppa lagförslaget och missionsorganisationen Ungdom med Uppgift har spelat en central roll.

Nyheter · Publicerad 17:55, 10 aug 2018

Debatten i senaten pågick till klockan tre på natten innan förslaget om att göra det lagligt med abort fram till graviditetsvecka 14 röstades ned på torsdagen. Utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires uppges hundra­tusentals människor, varav de flesta kvinnor, ha trotsat regn och kyla för att demonstrera för eller emot lagförslaget.

En av dem som satte igång pro-life-kampanjen är Rosana Escobar, för närvarande ledare för en av missionsorganisationen UMU:s baser i London. Hon berättar att rörelsen föddes redan under landets stora ekonomiska och politiska problem 2001.

– En dag när jag satt och tittade på nyheterna och såg våldsamma demonstrationer med militäringripanden i Buenos Aires så sa jag till Gud: ”Var är du i en tid som denna?”, berättar hon när Världen idag når henne på telefon.

Rosana Escobar upplevde då att Gud sa: ”Var är du?”

Det blev starten på Rosanas hängivna engagemang för sitt land. När hon bad en dag fick hon en vision om att använda en ljusblå scarf för att visa kristnas nöd för Argentina. Rosana hade sett en annan rörelse använda vita sjaletter och tänkte att en skarf i samma färg som landets flagga skulle symbolisera kristna som ville höja sina röster i samhället.

– En del tyckte att det skulle se löjligt och omodernt ut att ha på sig en blå scarf, men jag fick fyra kvinnor med mig, berättar Rosana.

I dag har miljontals människor burit den ljusblå scarfen, som blivit synonym med landets pro-life-rörelse och kampen mot att riva upp den strikta abortlagen.

Rosana berättar att flera tidningar skrev att ”en ny jätte” hade gett sig in i kampen, och att de då syftade på den kristna pro-life-rörelsen.

Kulmen på protesterna skedde den 20 maj då 3,6 miljoner människor, enligt Catholic News Agency, gick ut på gatorna för att visa stöd för livet.

– Protestanter och katoliker har stått bredvid varandra. Det har aldrig hänt förut. Nu har vi enats i kampen för de ofödda barnen, säger Rosana Escobar.

Glädjen var stor när den nu 58-åriga kvinnan, tidigt på torsdagen, fick beskedet om att lagförslaget hade röstats ner.

– Jag kände sådan tacksamhet till Gud, men också en djup känsla av ansvar för att fortsätta vara en röst för dem som inte har någon röst, säger hon.

När den första glädjeyran hade lagt sig tänkte hon att det inte bara var en vinst för barnen och för rättvisa, utan även en vinst för kyrkans enhet, berättar hon.

– Vi har lämnat den passiva attityden bakom oss. Vi har mobiliserat på gatorna, säger hon.

Enligt Rosana har den kristna enheten och kampen visat hela Sydamerika att det går att påverka sitt samhälle.

– Det blir en otrolig uppmuntran för kyrkan. Inte minst i våra länder som präglas av mycket korruption och våld.

Det som har hänt har också gett henne personliga insikter.

– När vi gör något litet i lydnad till Gud kan det göra stor skillnad. För Gud kan göra något litet till något stort.

Vad tror du att kristenhetens enhet betydde för utgången?

– Jag tror att den var väldigt viktig. Det var första gången som protestanter och katoliker hade ett och samma hjärta. Vi håller inte med varandra om allt, men vi kunde enas i kärleken till ofödda barn.

Rosana Escobar skickar med det som en uppmuntran till kyrkan i Sverige.

– Vi måste säga vad vi tycker om vi ska se någon förändring.

Lag-förslaget

För närvarande är abort tillåtet i tre fall i Argentina: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara, eller om fostret är svårt skadat.

Det nedröstade lagförslaget innebar att abort skulle legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan.

Lagen röstades med liten marginal igenom i underhuset i juni, men i senaten tog det alltså stopp. Strax före klockan 3 på torsdagsmorgonen lokal tid kom beslutet.

Enligt officiella siffror sade 38 senatorer nej, medan 31 var för. Två ledamöter avstod.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier