Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Efter gränskaoset – migranter försöker slippa massutvisning

I helgen hade drygt 12 000 migranter samlats vid den gränsövergång mellan USA och Mexiko som Texas nyligen valde att stänga. Nu har chartrade flygplan satts in för att avvisa dem, varpå många migranter valt att återvända till Mexiko.

Nyheter · Publicerad 20:00, 23 sep 2021

Migranterna, varav många tros sakna pass och dokumentation, befinner sig vid en bro i gränsstaden Del Rio i den amerikanska delstaten Texas, och fler sägs vara på väg dit. 

Majoriteten kommer från Haiti, där den politiska krisen efter mordet på president Jovenel Moïse och en kraftig jordbävning för en månad sedan har försämrat redan svåra levnadsförhållanden. Men det rör sig även om människor från Mexiko och Centralamerika, liksom flyktingar från Afghanistan. 

Borgmästaren i Del Rio, Bruno Lozano, utlyste förra veckan undantagstillstånd i området i närheten av bron och säger att han vill få så många som möjligt av migranterna att ta sig under bron, för deras egen säkerhet.

– Man kan känna desperationen, lidandet som dessa människor går igenom. De börjar bli aggressiva, och det är förståeligt, de har varit ute i hettan hela dagen och det börjar bli kaotiskt [på bron], uppgav han till NBC.

Sedan de chartrade flygplanen sattes in i fredags har 3 300 migranter flyttats av myndigheter i USA tillbaka till Haiti, och fler flygplan väntas fortsätta avvisningarna dagligen.

Som ett resultat har därför haitier börjat återvända till Mexiko, för att inte riskera att flygas hem igen. Andra migranter har börjat röra sig mot kuststaden Tampioco för att söka nya sätt att ta sig in i USA.

Förra veckan kom också ett beslut från det amerikanska luftfartsverket att ”på grund av särskilda säkerhetsskäl” förbjuda nyhetskanalen Fox News att filma med drönare från Del Rio – något som genast satte i gång spekulationer om att myndigheterna försökte mörka situationen, uppger CBN News. 

Fox News har befunnit sig i området i över ett halvår och enligt den utsände korrespondenten Bill Melugin hela tiden använt sig av drönare.

– Så plötsligt, när vi började visa de här bilderna från bron, så dök flygförbudet upp, säger han.

Beslutet väckte dock mycket hårt kritik och hävdes inom kort.

Under sommaren har ett rekordhögt antal migranter kommit till gränsen, och såväl i juli som i augusti grep gränsmyndigheterna runt 200 000 personer som försökte ta sig in i USA.

Möjligheten att snabbt avvisa migranter utan att de hunnit söka asyl, känd som ”Title 42”, infördes av USA:s dåvarande president Donald Trump som hälsoåtgärd under början av pandemin.

Förra veckan slog en domare fast att detta inte ska kunna omfatta familjer, men domen vinner inte laga kraft förrän om två veckor. Nuvarande presidenten Joe Bidens regering har också överklagat den.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10