”Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.”
Uppenbarelseboken 4:11

Världen idag

DN-recensent: Knutbybok ”normaliserar” pingstvänner

Det var pingströrelsens ”indoktrinering av barnen och ungdomarna” som beredde väg för radikaliseringen i Knutby. Det påståendet från författaren Aase Berg i en recension av Anna Lindmans bok om Knutby i Dagens Nyheter möter nu kritik.

Nyheter · Publicerad 14:00, 4 sep 2021

Journalisten Anna Lindman har tidigare bland annat gjort en serie om Knutby i SVT:s Uppdrag granskning. I sin recension hyllar Aase Berg den nya reportageboken, som hon menar visar på paralleller till destruktiva relationer utan religiös grund.

En invändning har recensenten dock, och det är att boken ”normaliserar” pingströrelsen.

”Även om Lindman kritiserar Pingströrelsens skräckslagna avståndstagande från Knutby när det började brännas, så gullar hon rätt friskt med pingstvänner i övrigt. Eller snarare, hon normaliserar dem”, skriver Aase Berg.

Berg hävdar att den mer ”accepterade pingströrelsen var Knutbys språngbräda och möjliggörare”.

Detta och liknande påståenden har pingstledare gång efter annan dementerat och menat helt saknar grund.

Teologen Joel Halldorf reagerar på Twitter över Bergs sätt att uttrycka sig.

”Hur rädd är man för det avvikande om man tycker att en bok om Knutby 'normaliserar pingstvänner' för att inte alla i boken framställs som galna?” skriver han, och tillägger att han tycker ”det är snävt att stänga ute en rörelse som genererat demokratiskt riksdagsparti, oftast är pacifister och varit en städad del av samhället i hundra år”.

Pingstpastorn Christian Mölk har en något mer humoristisk kommentar till DN-artikelns beskrivning av personer i pingströrelsen.

”Vi pingstvänner talar i tungor. Vi hör Guds röst, profeterar och driver ut demoner. Vi tror på Bibeln, vi ber för sjuka, vi hjälper missbrukare, flyktingar och vi älskar Jesus! Vi är inte normala”, skriver han på Facebook och avslutar med en smiley.

Hur rädd är man för det avvikande om man tycker att en bok om Knutby 'normaliserar pingstvänner' för att inte alla i boken framställs som galna?

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Pingst håller rådslag i Gävle

Gävle. Efter två år med digitala Rådslag för den svenska pingströrelsen är det i år dags att åter mötas... torsdag 19/5 20:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier