Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

DN-recensent: Knutbybok ”normaliserar” pingstvänner

Det var pingströrelsens ”indoktrinering av barnen och ungdomarna” som beredde väg för radikaliseringen i Knutby. Det påståendet från författaren Aase Berg i en recension av Anna Lindmans bok om Knutby i Dagens Nyheter möter nu kritik.

Nyheter · Publicerad 14:00, 4 sep 2021

Journalisten Anna Lindman har tidigare bland annat gjort en serie om Knutby i SVT:s Uppdrag granskning. I sin recension hyllar Aase Berg den nya reportageboken, som hon menar visar på paralleller till destruktiva relationer utan religiös grund.

En invändning har recensenten dock, och det är att boken ”normaliserar” pingströrelsen.

”Även om Lindman kritiserar Pingströrelsens skräckslagna avståndstagande från Knutby när det började brännas, så gullar hon rätt friskt med pingstvänner i övrigt. Eller snarare, hon normaliserar dem”, skriver Aase Berg.

Berg hävdar att den mer ”accepterade pingströrelsen var Knutbys språngbräda och möjliggörare”.

Detta och liknande påståenden har pingstledare gång efter annan dementerat och menat helt saknar grund.

Teologen Joel Halldorf reagerar på Twitter över Bergs sätt att uttrycka sig.

”Hur rädd är man för det avvikande om man tycker att en bok om Knutby 'normaliserar pingstvänner' för att inte alla i boken framställs som galna?” skriver han, och tillägger att han tycker ”det är snävt att stänga ute en rörelse som genererat demokratiskt riksdagsparti, oftast är pacifister och varit en städad del av samhället i hundra år”.

Pingstpastorn Christian Mölk har en något mer humoristisk kommentar till DN-artikelns beskrivning av personer i pingströrelsen.

”Vi pingstvänner talar i tungor. Vi hör Guds röst, profeterar och driver ut demoner. Vi tror på Bibeln, vi ber för sjuka, vi hjälper missbrukare, flyktingar och vi älskar Jesus! Vi är inte normala”, skriver han på Facebook och avslutar med en smiley.

Hur rädd är man för det avvikande om man tycker att en bok om Knutby 'normaliserar pingstvänner' för att inte alla i boken framställs som galna?

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10