År 2009 beslutade Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, att kyrkan ska erbjuda vigselakt för samkönade par. Samtidigt infördes en samvetsklausul som ger enskilda präster rätt att avstå från att viga två män eller två kvinnor.
Men påtryckningarna för att ta bort samvetsklausulen har sedan dess ökat, och inför det stundande kyrkovalet har nu alltså två nomineringsgrupper bytt fot i frågan.
Nyligen anslöt sig Borgerligt alternativ till åsikten att den som vill bli präst i Svenska kyrkan måste säga ja till att viga samkönade par. Detta är sedan tidigare den linje som drivs av Socialdemokraterna, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan och Öppen kyrka – en kyrka för alla.
De som däremot vill behålla samvetsklausulen är Frimodig kyrka, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk).
Helt enkelt är det dock inte att ändra på denna lärofråga. Senast frågan behandlades på kyrkomötet var 2017. Då röstades ett förslag om en ändring ner efter att ha underkänts av biskoparna och läronämnden.
Biskoparna beslutade dessutom att två olika kyrkomöten måste rösta ja med tre fjärdedelars majoritet för att få till en ändring, samt att det måste gå ett kyrkoval emellan omröstningarna.
Det innebär att ett förslag om att nya präster måste viga samkönade par inte kan gå till andra omröstning i kyrkomötet förrän efter kyrkovalet 2025.
Till årets kyrkomöte finns inte ens en motion om att stryka samvetsklausulen för nya präster.
Det lär det dock finnas till 2022, enligt vad Niklas Larsson, Centerpartiets gruppledare i kyrkomötet, säger till Kyrkans Tidning.
– Kanske blir det så att vi skriver en motion tillsammans eller så skriver vi var och en, men den här frågan kommer vi att driva tillsammans.
En liknande samvetsklausul fanns tidigare inom Svenska kyrkan för de präster som, trots ett beslut 1958 om att öppna prästämbetet för kvinnor, inte ville arbeta tillsammans med kvinnliga präster. Samvetsklausulen upphävdes 1982, och 1993 beslutade kyrkomötet att den som motsätter sig kollegor av kvinnligt kön inte får prästvigas.