Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Biden liknade amerikansk militär vid profeten Jesaja

När USA:s president höll pressträff efter terrorattacken vid Kabuls flygplats som dödade flera amerikanska soldater jämförde han deras beslut att ta värvning med profeten Jesajas svar på Guds kallelse i Bibeln – något som nu ifrågasätts.

Nyheter · Publicerad 12:00, 1 sep 2021

– ”Vem ska jag sända? Och vem vill vara vår budbärare?” Amerikansk militär har under lång tid svarat: ”Här är jag Herre, sänd mig.”

Så sade Joe Biden när han citerade Jesaja 6:8 vid ett uttalande efter förra veckans terrorattack vid flygplatsen i Kabul, vilken krävde flera människoliv.

Presidenten liknade således amerikaners beslut att ta värvning och åka till Afghanistan för att strida med Bibelns Jesaja, som svarade ja på Guds kallelse att bli profet.

Presidenten har också deklarerat att USA ska hämnas på terroristerna och sagt att de inte kommer att förlåta eller glömma det som skett.

Många kristna amerikaner har tagit avstånd från bibelliknelsen och menar att den blandar nationalism med kristen tro. Flera har också påpekat att när förre presidenten Donald Trump och andra republikanska ledare använt ett kristet språkbruk för att motivera sin politik så har de ofta mötts av kritik från Bidens partikamrater.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, är inne på den linjen i ett Facebookinlägg:

”Ganska så säker på att om Trump hade citerat Jesaja 6:8 när han pratat om USA:s militära insatser så hade han rätteligen kritiserats för kristen nationalism. Blir intressant att följa debatten nu”, skriver han.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00