Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Biden liknade amerikansk militär vid profeten Jesaja

När USA:s president höll pressträff efter terrorattacken vid Kabuls flygplats som dödade flera amerikanska soldater jämförde han deras beslut att ta värvning med profeten Jesajas svar på Guds kallelse i Bibeln – något som nu ifrågasätts.

Nyheter · Publicerad 12:00, 1 sep 2021

– ”Vem ska jag sända? Och vem vill vara vår budbärare?” Amerikansk militär har under lång tid svarat: ”Här är jag Herre, sänd mig.”

Så sade Joe Biden när han citerade Jesaja 6:8 vid ett uttalande efter förra veckans terrorattack vid flygplatsen i Kabul, vilken krävde flera människoliv.

Presidenten liknade således amerikaners beslut att ta värvning och åka till Afghanistan för att strida med Bibelns Jesaja, som svarade ja på Guds kallelse att bli profet.

Presidenten har också deklarerat att USA ska hämnas på terroristerna och sagt att de inte kommer att förlåta eller glömma det som skett.

Många kristna amerikaner har tagit avstånd från bibelliknelsen och menar att den blandar nationalism med kristen tro. Flera har också påpekat att när förre presidenten Donald Trump och andra republikanska ledare använt ett kristet språkbruk för att motivera sin politik så har de ofta mötts av kritik från Bidens partikamrater.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, är inne på den linjen i ett Facebookinlägg:

”Ganska så säker på att om Trump hade citerat Jesaja 6:8 när han pratat om USA:s militära insatser så hade han rätteligen kritiserats för kristen nationalism. Blir intressant att följa debatten nu”, skriver han.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier