Nyheter

Besöksförbudet på äldreboenden upphör i höst

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden väntas på bli upphävt från 1 oktober.
Det nationella besöksförbudet på äldreboenden väntas på bli upphävt från 1 oktober.

Från och med 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under tisdagen.

Publicerad Uppdaterad

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer. Syftet med förbudet har varit att förhindra smittspridningen av covid-19. Kommunerna, som ansvarar för äldreomsorgen, har i stort sett hyllat åtgärden, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Bilden har varit samstämmig att besöksförbudet har varit väldigt bra för att minska och få bot på smittan på äldreboende, har Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR, tidigare sagt till TT.

Samtidigt har besöksförbudet varit förknippat med ett flertal problem. Inte minst att isolering och ensamhet slår mot en grupp som redan lider.

– Man är gammal och skröplig, har redan förlorat många vänner och har existensiella frågor. Besöksförbuden drabbar därför en redan utsatt grupp, har Håkan Jönson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, tidigare sagt till TT.

Äldreboenden, eller den mer formella termen ”särskilda boenden”, har under coronapandemin varit särskilt utsatta i Sverige. Nästan hälften, 46,6 procent, av alla dödsfall med bekräftad covid-19 har varit personer som bor på äldreboende, enligt Socialstyrelsens senaste statistik.

Powered by Labrador CMS