Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Bernie Sanders kan komma att flytta tillbaka USA:s Israelambassad till Tel Aviv om han blir president. Foto: Steve Helber

Bernie Sanders öppnar för återflytt av Israelambassad

Den ledande demokratiska presidentkandidaten i USA:s primärval, Bernie Sanders, kommer överväga att flytta tillbaka landets Israelambassad från Jerusalem till Tel Aviv, om han blir president. Det avslöjade den judisk-amerikanske senatorn under primärvalsdebatten i Charleston förra veckan.

Nyheter · Publicerad 14:43, 2 mar 2020

En av debattens moderatorer konstaterade att Bernie Sanders, om han skulle bli vald till USA:s president, skulle bli landets förste judiske sådana, men att Sanders också har kallat en framstående amerikansk-israelisk lobbyorganisation för ”en plattform för fanatism”.

Därefter fick Sanders frågan om vad han har att säga till judiska amerikaner som är bekymrade för att han, som de ser det, inte stödjer Israel tillräckligt, och mer specifikt om han skulle flytta tillbaka USA:s ambassad från Jerusalem till Tel Aviv om han blev president.

– Svaret är att det är något som vi skulle ta under övervägande, svarade Sanders.

När presidentkandidaten sedan skulle utveckla sitt resonemang passande han på att ge en rejäl känga till Israels premiärminister.

– Jag är väldigt stolt över att vara judisk. Jag bodde faktiskt i Israel i några månader, men vad jag råkar tro är att just nu, ledsamt och tragiskt nog, så har Israel, genom Bibi Netanyahu, en reaktionär rasist som styr landet, sade Sanders.

Senatorn talade vidare om att å enda sidan skydda Israels oberoende och säkerhet, men å andra sidan ta hänsyn till ”det palestinska folkets lidande”.

Presidentkandidats-rivalen Michael Bloomberg, som också är judisk amerikan, invände dock mot Sanders uttalande i ambassadfrågan.

– Man kan inte flytta tillbaka ambassaden. Vi borde inte ha gjort det utan att få någonting från den israeliska regeringen, men det gjordes och man får låta det vara så, sade Bloomberg.

Presidentkandidaten Elisabeth Warren vägrade å sin sida att svara på frågan om hon skulle flytta tillbaka ambassaden eller inte.

– Vi bör låta parterna själva bestämma vad de ska ha för huvudstäder, sade Warren i stället.

Därefter gick debatten över till ett annat samtalsämne.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00