Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Bernie Sanders kan komma att flytta tillbaka USA:s Israelambassad till Tel Aviv om han blir president. Foto: Steve Helber

Bernie Sanders öppnar för återflytt av Israelambassad

Den ledande demokratiska presidentkandidaten i USA:s primärval, Bernie Sanders, kommer överväga att flytta tillbaka landets Israelambassad från Jerusalem till Tel Aviv, om han blir president. Det avslöjade den judisk-amerikanske senatorn under primärvalsdebatten i Charleston förra veckan.

Nyheter · Publicerad 14:43, 2 mar 2020

En av debattens moderatorer konstaterade att Bernie Sanders, om han skulle bli vald till USA:s president, skulle bli landets förste judiske sådana, men att Sanders också har kallat en framstående amerikansk-israelisk lobbyorganisation för ”en plattform för fanatism”.

Därefter fick Sanders frågan om vad han har att säga till judiska amerikaner som är bekymrade för att han, som de ser det, inte stödjer Israel tillräckligt, och mer specifikt om han skulle flytta tillbaka USA:s ambassad från Jerusalem till Tel Aviv om han blev president.

– Svaret är att det är något som vi skulle ta under övervägande, svarade Sanders.

När presidentkandidaten sedan skulle utveckla sitt resonemang passande han på att ge en rejäl känga till Israels premiärminister.

– Jag är väldigt stolt över att vara judisk. Jag bodde faktiskt i Israel i några månader, men vad jag råkar tro är att just nu, ledsamt och tragiskt nog, så har Israel, genom Bibi Netanyahu, en reaktionär rasist som styr landet, sade Sanders.

Senatorn talade vidare om att å enda sidan skydda Israels oberoende och säkerhet, men å andra sidan ta hänsyn till ”det palestinska folkets lidande”.

Presidentkandidats-rivalen Michael Bloomberg, som också är judisk amerikan, invände dock mot Sanders uttalande i ambassadfrågan.

– Man kan inte flytta tillbaka ambassaden. Vi borde inte ha gjort det utan att få någonting från den israeliska regeringen, men det gjordes och man får låta det vara så, sade Bloomberg.

Presidentkandidaten Elisabeth Warren vägrade å sin sida att svara på frågan om hon skulle flytta tillbaka ambassaden eller inte.

– Vi bör låta parterna själva bestämma vad de ska ha för huvudstäder, sade Warren i stället.

Därefter gick debatten över till ett annat samtalsämne.

Oklara spelregler i tyska striden när Laschet betvingade Söder

Nyhetskommentar De västerländska stormakterna Tyskland och USA visar – i år respektive i fjol – på två vitt skilda... onsdag 21/4 15:09

Sverige skakas av kvinnomorden

Våld. Inom loppet av tre veckor har fem kvinnor mördats i Sverige. I alla fem fall har män häktats... onsdag 21/4 17:00

Ingen väg tillbaka i migrationspolitiken

Ledare Även denna vår har Sveriges migrationspolitik varit en het fråga, och mycket tyder på att den... onsdag 21/4 00:10

Minister: Vi lutade oss på FHM:s bedömningar

Corona. Bristen på skyddsutrustning, den svenska strategin och beslut om restriktioner stod i fokus när... onsdag 21/4 13:30

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier