Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.
2 Timoteusbrevet 1:7

Världen idag

Bernie Sanders kan komma att flytta tillbaka USA:s Israelambassad till Tel Aviv om han blir president. Foto: Steve Helber

Bernie Sanders öppnar för återflytt av Israelambassad

Den ledande demokratiska presidentkandidaten i USA:s primärval, Bernie Sanders, kommer överväga att flytta tillbaka landets Israelambassad från Jerusalem till Tel Aviv, om han blir president. Det avslöjade den judisk-amerikanske senatorn under primärvalsdebatten i Charleston förra veckan.

Nyheter · Publicerad 14:43, 2 mar 2020

En av debattens moderatorer konstaterade att Bernie Sanders, om han skulle bli vald till USA:s president, skulle bli landets förste judiske sådana, men att Sanders också har kallat en framstående amerikansk-israelisk lobbyorganisation för ”en plattform för fanatism”.

Därefter fick Sanders frågan om vad han har att säga till judiska amerikaner som är bekymrade för att han, som de ser det, inte stödjer Israel tillräckligt, och mer specifikt om han skulle flytta tillbaka USA:s ambassad från Jerusalem till Tel Aviv om han blev president.

– Svaret är att det är något som vi skulle ta under övervägande, svarade Sanders.

När presidentkandidaten sedan skulle utveckla sitt resonemang passande han på att ge en rejäl känga till Israels premiärminister.

– Jag är väldigt stolt över att vara judisk. Jag bodde faktiskt i Israel i några månader, men vad jag råkar tro är att just nu, ledsamt och tragiskt nog, så har Israel, genom Bibi Netanyahu, en reaktionär rasist som styr landet, sade Sanders.

Senatorn talade vidare om att å enda sidan skydda Israels oberoende och säkerhet, men å andra sidan ta hänsyn till ”det palestinska folkets lidande”.

Presidentkandidats-rivalen Michael Bloomberg, som också är judisk amerikan, invände dock mot Sanders uttalande i ambassadfrågan.

– Man kan inte flytta tillbaka ambassaden. Vi borde inte ha gjort det utan att få någonting från den israeliska regeringen, men det gjordes och man får låta det vara så, sade Bloomberg.

Presidentkandidaten Elisabeth Warren vägrade å sin sida att svara på frågan om hon skulle flytta tillbaka ambassaden eller inte.

– Vi bör låta parterna själva bestämma vad de ska ha för huvudstäder, sade Warren i stället.

Därefter gick debatten över till ett annat samtalsämne.

Ukrainsk artist spelar in ny version av svensk bönesång

Musik. Tillsammans har Simon Ådahl och Peo Thyrén släppt låten ”Jag tänker be för Ukraina” för att sätta... onsdag 29/3 13:00

Inte konstigt att Ungern tvekar godkänna Sverige

Ledare Så var det dags för ännu ett pinsamt bakslag för Sverige. Ungern godkände i veckan Finland som... onsdag 29/3 00:10

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet i Sverige

467 utdömda fängelseår i fjol. Det är den högsta siffran sedan den myndighetsgemensamma satsningen... onsdag 29/3 10:00

En viktig reform smulas sönder

Israelkrönika Det spelar nästan ingen roll vilken israelisk nyhetssändning man lyssnar till nu för tiden,... onsdag 29/3 00:00