Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Barnbok om dödshjälp fick stöd av kanadensiska staten

En arbetsbok riktad till barn i Kanada om hur dödshjälp går till skapar nu starka reaktioner. I boken påstås exempelvis att en person som bestämt sig för att dö inte kommer att ändra sig. Projektet har dessutom fått stöd från staten, enligt kanadensiska medier.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 dec 2022

Det var tidigare i år som ”The Medical Assistance in Dying (MAiD) Activity book” lanserades av Canadian Virtual Hospice.

Det handlar om en arbetsbok som riktar sig till barn där man får lära sig om hur dödshjälp går till. Kanadensiska tidningen National Post konstaterar att boken inte är avsedd för barn som själva önskar dödshjälp, men för att introducera små barn i tankarna bakom dödshjälp. Och det möter stark kritik.

”När vi väl godtar dödande som ett acceptabelt svar på mänskligt lidande, måste vi lära barnen att dödande är okej”... ”Hela eutanasiagendan är upprörande, moraliskt destruktiv och felaktig”, skriver till exempel konservativa amerikanska National Review.

”Ett skrämmande exempel på hur dödens kultur införs”, menar svenska kristna tankesmedjan Claphaminstitutet i ett inlägg på Twitter om boken.

Kritikerna konstaterar att boken är full av förskönande omskrivningar som att en person ges ”mediciner” och att dödshjälpen sker på ett sätt som ”inte skadar”.

I materialet antyds att den som bestämt sig för dödshjälp inte ska försöka övertygas om att avstå. Barnen får uppgifter som att rita bilder på sig själv och den person i ens närhet som ska få hjälp att dö:

”Skriv eller rita vad du tror att de tänker och känner om att välja MAiD”, uppmanas barnen i materialet.

Enligt kanadensiska medier har stöd utgått från den kanadensiska staten för att finansiera aktivitetsboken.

Dödshjälp blev lagligt 2016 i Kanada, och landet har därefter snabbt fått några av världens mest liberala eutanasiregler, konstaterar National Post.

Minderåriga har i dagsläget inte rätt till dödshjälp i landet, men sådana förslag saluförs redan från vissa instanser. Det inkluderar bland annat förslag om att svårt skadade nyfödda bebisar ska kunna få dödshjälp.

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00