Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Arpi till storms mot familjepolitiken: BNP viktigare än barnen?

”Socialdemokraternas förslag om ’familjevecka’ är ett konstgjort försök att på statlig väg återskapa lite av det man berövat familjen”. 

Det skriver opinionsbildaren Ivar Arpi på SvD Kultur. Han går samtidigt till attack mot högerdebattörer som håller ekonomiskt välstånd högre än tid med barnen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 30 sep 2021

Både högern och vänstern har en skev bild av familjen, menar Ivar Arpi i en krönika i Svenska Dagbladet.

Den så kallade familjeveckan som Socialdemokraterna driver på för, synliggör bara hur marginaliserad familjen är i dagens samhälle, menar han.

”Först har staten tagit bort familjens möjlighet att vara just familj, sedan ger man tillbaka en liten vecka.”

Arpi kritiserar Socialdemokraterna för att ha försvårat för familjer där en av föräldrarna varit hemma med barnen.

”Här har man gått samman med den marknadsfundamentalistiska högern som också till varje pris velat få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden. Skatter har ändrats, sambeskattning blivit särbeskattning, förskolan byggts ut och subventionerats. Inget är omöjligt när den breda mitten skakar hand, oavsett vad folk själva vill”, skriver han.

Ivar Arpi tycker inte att det är konstigt att många relationer brister i dagens samhälle.

”Hur ska man hinna bygga meningsfulla relationer om man inte har tid med varandra? Inte undra på att semestrar är en källa till konflikt. Man har ju inte tid för varandra i vardagen. Inte undra på att folk skiljer sig när 'familjeliv' är att hämta och lämna och sedan är dagen nästan slut.”

Mycket av kritiken från höger anser dock Arpi vara nästan värre än själva förespråkandet av familjeveckan.

Han tar exempel på utspel om att föräldrar som är hemma med barn i stället för att vara på jobbet är ”osolidariska”.

”Bäst vore förmodligen om arbetsmyrorna inte hade barn alls, utan bara jobbade på”, skriver Arpi sarkastiskt och frågar sig när BNP blev viktigare än barnen.

Familjeveckan är ett förslag som Socialdemokraterna förde fram under valrörelsen 2018. På sin hemsida skriver man:

”I vårt starka samhälle ska du som förälder både kunna jobba heltid och ha barn – utan att behöva slå knut på dig själv eller gå ner i arbetstid”.

Regeringen vill införa familjeveckan från april i nästa år. Kostnaden för reformen är svårberäknad, men det har talats om åtminstone över 5 miljarder. En hel veckas extra föräldraledighet på en gång är det dock inte tal om.

”Till en början kan föräldrar med barn mellan 4 och 16 år vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år – tre dagar per förälder. Den som är ensam vårdnadshavare får själv disponera alla sex dagarna”, rapporterade TT i samband med att regeringen lade fram sin budgetproposition nyligen.

Ivar Arpi, som tidigare berättat att han och hans fru har valt att vara hemma med sina barn i stället för att sätta dem i förskola, önskar att politiker skulle underlätta för hemmafamiljer.

”Familjen är den viktigaste platsen för våra barn, men numera har många av oss varken tid eller råd, eller laglig rätt, att bygga upp den till en stark enhet ens om vi vill. Det förändras inte av några ynka familjedagar.”

I vårt starka samhälle ska du som förälder både kunna jobba heltid och ha barn – utan att behöva slå knut på dig själv eller gå ner i arbetstid.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00