Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Lennart Berglund, som här står vid Estonias minnesmonument, vill se en ny utredning om förlisningen. Foto: Ruben Agnarsson

Anhörigförening välkomnar tv-bolagets Estoniagranskning

TV Norges ägare Discovery Channel har fortlöpande haft en dialog med Sea, den största svenska anhörigföreningen, efter Estoniaolyckan. Föreningen stöder de utredningar som nu görs för att hitta svar kring vad som orsakade tragedin.

Nyheter · Publicerad 11:28, 26 mar 2020

Lennart Berglund, ordförande för Sea, menar att Discovery Medias redaktionsteam gör ett mycket gediget arbete.

– De har åkt runt och interjvuat folk i nästan ett år och var två dagar här hos mig i början av hösten. Veckan före 25-årsdagen informerade de oss om dykningarna, säger han, och konstaterar att Discovery Media bland annat sänder via Kanal 5 i Sverige, vilket gör att dokumentärserien om Estonia kan bli aktuell även här.

Han förundras över att inga svenska medier har skrivit om att dokumentären är på gång och att TV Norge och Discovery Channel ligger bakom produktionen.

– Svenska medier har bara skrivit om att det inletts en förundersökning mot två västsvenska män. Vi anhöriga har aldrig accepterat gravfridslagen, vi tycker att det är väldigt bra att någon försöker att förstå vad som har hänt, fortsätter Lennart Berglund.

Så ni ser gravfridslagen, inte som ett sätt att skydda de omkomna och deras anhöriga, utan som ett sätt att skydda beslutsfattare?

– Ja, så är det. Vi säger att de omkomna hålls som gisslan så att man inte ska få veta sanningen. Eftersom de ligger där och man har beslutat att man inte får ta upp dem så blir det en form av hot över det. Vi tycker precis tvärtom: de omkomna hedras genom att vi tar reda på sanningen.

– Det finns även tekniska skäl för att lära sig av vad som gick fel, men också för att veta vem som är ansvarig och har ställt till det här.

Han frågar sig varför Estonia ska vara det enda vraket i världen som skyddas med både betongövertäckning och gravfridslag.

– Den här sandövertäckningen som gjordes koncentrerade sig på att lägga grus vid fronten på vraket. Det är ju där det här hålet ligger någonstans. Det måste ju någon ha sagt till om, att gruset ska läggas just där, när man använde det här röret för att placera cementen, säger Lennart Berglund.

Hur kommenterar du åklagarens beslut?

– Vi tror inte att de kommer att bli fällda för gravfridskränkning. Det är oklart hur man ska tolka lagen. Avsikten med avtalet var att man skulle förbjuda upptagning av omkomna eller plocka upp saker. Sverige förbjöd all undervattensoperation. Vi ser det som lite ironiskt, vi tror inte de kommer någonstans med det.

– Det vi har sagt hela tiden är att om inte myndigheterna tar hand om detta så tar privatdykare hand om det.

Enligt Berglund står anhörigföreningen på mediebolagets sida i denna fråga och anser att lagen är omoralisk.

– Ja, det gör vi. Vi ser mycket fram emot den här dokumentären. Vi hoppas mycket på den. När filmen kommer ska det verkligen bli intressant att se reaktionerna.

Vi anhöriga har aldrig accepterat gravfridslagen, vi tycker att det är väldigt bra att någon försöker att förstå vad som har hänt.

Fysikpriset till forskare i Lund

Vetenskap. Anne L’Huillier, fransksvenska verksam vid Lunds universitet, tilldelas årets Nobelpris i fysik.... tisdag 3/10 19:00

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00