Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Det var i måndags som tre IS-kvinnor och deras barn landade på Arlanda. Foto: Fredrik Persson/TT

Anhållna IS-kvinnorna släpps på fri fot

De två svenska IS-kvinnor som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen släpps på fri fot – men misstankarna kvarstår.

De tre kvinnornas barn har samtliga omhändertagits av socialtjänsten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 sep 2021

Två av kvinnorna som anhölls misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien släpps på fri fot. Kvinnorna greps och anhölls i samband med att de landade på Arlanda efter att ha fått lämna ett fångläger för IS-medlemmar i nordöstra Syrien.

– Det är en sammanvägd bedömning av själva bevisläget men också behovet för utredningarnas skull om de behöver vara fortsatt frihetsberövade, säger Åklagarmyndighetens presstalesperson Karin Rosander.

Misstankarna mot de bägge kvarstår och utredningarna fortsätter. Åklagarna som leder förundersökningarna vill inte gå in på hur kvinnorna har ställt sig till misstankarna.

Den tredje IS-kvinnan som anlände till Sverige under måndagen och som också togs in på förhör är inte misstänkt för brott, säger åklagaren Karolina Wieslander.

Socialtjänsten har omhändertagit kvinnornas samtliga barn, uppger Centrum för våldsbejakande extremisms (CVE) chef Jonas Trolle till SVT Nyheter.

Utrikesminister Ann Linde betonade under måndagen att Sverige inte på eget initiativ har tagit hem medborgare som var med terrorgruppen IS i Syrien.

– Kvinnor och män som har utsatt sina barn för den här förfärliga situationen ska själv ta ansvar för det. Men däremot är det en annan sak när det kurdiska självstyret beslutar sig för att utvisa kvinnorna. Då har vi ett ansvar precis som alla andra att ta emot våra medborgare, säger hon till TT.

Enligt Linde finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren och kan komma att utvisas till Sverige.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har, liksom andra experter, sagt att det kommer bli svårt att bevisa brottsmisstankarna mot kvinnorna.

Han har också sagt att det finns en risk för att kvinnorna fortsätter att arbeta för ett kalifat i Sverige.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier