Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Det var i måndags som tre IS-kvinnor och deras barn landade på Arlanda. Foto: Fredrik Persson/TT

Anhållna IS-kvinnorna släpps på fri fot

De två svenska IS-kvinnor som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen släpps på fri fot – men misstankarna kvarstår.

De tre kvinnornas barn har samtliga omhändertagits av socialtjänsten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 sep 2021

Två av kvinnorna som anhölls misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien släpps på fri fot. Kvinnorna greps och anhölls i samband med att de landade på Arlanda efter att ha fått lämna ett fångläger för IS-medlemmar i nordöstra Syrien.

– Det är en sammanvägd bedömning av själva bevisläget men också behovet för utredningarnas skull om de behöver vara fortsatt frihetsberövade, säger Åklagarmyndighetens presstalesperson Karin Rosander.

Misstankarna mot de bägge kvarstår och utredningarna fortsätter. Åklagarna som leder förundersökningarna vill inte gå in på hur kvinnorna har ställt sig till misstankarna.

Den tredje IS-kvinnan som anlände till Sverige under måndagen och som också togs in på förhör är inte misstänkt för brott, säger åklagaren Karolina Wieslander.

Socialtjänsten har omhändertagit kvinnornas samtliga barn, uppger Centrum för våldsbejakande extremisms (CVE) chef Jonas Trolle till SVT Nyheter.

Utrikesminister Ann Linde betonade under måndagen att Sverige inte på eget initiativ har tagit hem medborgare som var med terrorgruppen IS i Syrien.

– Kvinnor och män som har utsatt sina barn för den här förfärliga situationen ska själv ta ansvar för det. Men däremot är det en annan sak när det kurdiska självstyret beslutar sig för att utvisa kvinnorna. Då har vi ett ansvar precis som alla andra att ta emot våra medborgare, säger hon till TT.

Enligt Linde finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren och kan komma att utvisas till Sverige.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har, liksom andra experter, sagt att det kommer bli svårt att bevisa brottsmisstankarna mot kvinnorna.

Han har också sagt att det finns en risk för att kvinnorna fortsätter att arbeta för ett kalifat i Sverige.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier