Det offer Gud vill ha är en förkrossad ande. Ett förkrossat och bedrövat hjärta föraktar du inte, Gud.
Psaltaren 51:19

Världen idag

Det minskade antalet aborter i USA beror på en kombination av aktiva prolife-grupper, stöd till kvinnor som blivit oplanerat gravida och ändrad lagstiftning, tror Michael New vid organisationen Charlotte Lozier Institute. Bilden är från januari i år då Donald Trump talade vid ”March for Life” i Washington. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Aborterna minskar i USA – och många abortkliniker stänger

Sedan 2012 har 173 oberoende abortkliniker stängt i USA, varav 127 sedan 2015. Det uppger Abortion Care Network i en rapport.

Samtidigt fortsätter antalet aborter att minska i USA, enligt uppgifter från landets nationella folkhälsomyndighet.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 dec 2020

58 procent av aborterna i USA utförs av oberoende abortkliniker, medan Planned Parenthoods kliniker står för 37 procent. Sedan 2012 har antalet oberoende abortkliniker minskat med 34 procent, från 510 till 337 i dag, uppger Abortion Care Network:s rapport.

Hela 127 kliniker har stängt sedan 2015, varav 41 de senaste två åren. Många av dessa kliniker utförde aborter efter de första 14 veckorna av graviditeten, enligt Christian Headlines.

Enligt rapporten beror nedstängningarna både på ekonomi och pro-lifelagar.

”Medicinskt onödiga abortbegränsningar och ekonomiska problem gör det till en utmaning för många kliniker att fortsätta att hålla öppet”, står det i rapporten.

Det är särskilt kliniker som utför sena aborter som fått svårt att hålla öppet, enligt rapporten. Av de abortkliniker i USA som utför abort efter 22 veckors graviditet är 81 procent oberoende.

Lagstiftningen har onekligen ändrats på området. Mellan den 1 januari 2011 och den 31 maj 2019 har 479 begränsningar för abort införts i totalt 33 delstater, enligt Guttmacherinstitutet, som forskar kring sexuell och reproduktiv hälsa.

Att abortklinker stänger i en delstat betyder ofta att kvinnor inte kan få en abort någonstans alls, utan väljer att föda barnet. Det menar Michael New vid prolife-organisaitonen Charlotte Lozier Institute till Christian Post.

Enligt uppgifter från USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, minskade antalet aborter i landet med 22 procent mellan 2009 och 2018. Antalet aborter per 1 000 kvinnor i åldern 15-44 minskade samtidigt med 24 procent, från 14,9 aborter 2009 till 11,3 aborter år 2018.

Aborterna minskade även i relation till antalet barn som fötts, med 16 procent: År 2009 utfördes 224 aborter för varje 1 000 levande födslar, medan det 2018 utfördes 189 aborter för varje 1 000 födslar.

Liksom i Sverige minskar i synnerhet aborter bland tonåringar, samtidigt som allt fler aborter genomförts tidigt i graviditeten.

Michael New vid prolife-organisationen Charlotte Lozier Institute har sagt att det minskade antalet aborter i USA troligen beror på en kombination av aktiva prolife-grupper, stöd till kvinnor som blivit oplanerat gravida, och ändrad lagstiftning.

Guttmacherinstitutet tror snarare att minskningen beror på ökad tillgång til preventivmedel överlag, liksom på att många kvinnor gör abort tidigt i graviditeten på egen hand, genom att köpa aborterande läkemedel på internet.

Är slöjprotesterna början till slutet för mullornas Iran?

Ledare Demonstrationerna i Iran har nu nått en sådan styrka att de utgör ett verkligt hot för landets... onsdag 28/9 00:10

Troende ses som politisk ”belastning”

Ledare Omvalet i måndags av Andreas Norlén (M) till riksdagens talman och nyvalet av Julia Kronlid (SD)... onsdag 28/9 00:00

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de... onsdag 28/9 00:10

Res dig och skaka stoftet av dig

Vardagskrönika Sitter du kvar i gamla vanor, gamla attityder, och låter du ditt gamla liv påverka och tala till... onsdag 28/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier