Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Abortkliniker i Texas kan tvingas stänga på grund av en ny lag. På bilden ses en kvinna som är gravid i vecka sex och besöker en klinik i Texas för att boka en abort. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Abort efter vecka sex förbjuds i Texas

Från och med onsdagen får kvinnor i Texas inte längre göra abort efter graviditetsvecka sex. Abort efter vecka sex tillåts nu endast om kvinnans liv är i fara.

Det är dock bara privatpersoner som kan stämma läkare, vårdinrättningar eller personer som bidrar till en abort.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 sep 2021

Den nya lagen skrevs under av Texas guvernör Greg Abbott i maj. Trots idoga försök från abort­rättsaktivister att stoppa lagen har den nu trätt i kraft.

– Vår skapare välsignade oss med livets gåva. Trots det förlorar miljontals barn rätten till sina liv varje år på grund av abort. I Texas arbetar vi för att skydda de liven, sade guvernören när han undertecknade lagen.

En anledning till att lagen gäller just från graviditetsvecka sex är att man ofta kan börja se hjärtslag hos fostret då.

Enligt aborträttsgrupper utförs 85–90 procent av alla aborter i Texas efter vecka sex, vilket innebär att många kliniker nu kan tvingas stänga.

Den nya lagen innebär att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya gränsen.

Aborträttsförespråkare hade vänt sig till Högsta domstolen för att försöka stoppa lagen kort innan den skulle träda i kraft. Detta med hänvisning till fallet ”Roe mot Wade”, som säger att kvinnor har rätt göra abort fram till den tidpunkt då ett foster kan anses livsdugligt.

Högsta domstolen valde dock att avvisa klagan, med hänvisning till att det inte åligger delstaten Texas utan enskilda individer att upprätthålla den nya abortlagen.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier