Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Viljan att ge sig till det som sker i församlingen

Ledarkrönika · Publicerad 00:05, 29 sep 2022

Samhällsproblemen är stora och de ska med rätta belysas, men jag vill här ägna några rader åt att lyfta fram allt det vi har att vara tacksamma för.

Jag skulle vilja att vi stannar upp och tänker på allt arbete som vanliga samhällsmedborgare utför varje dag. Till följd av riklig nederbörd och ett föråldrat avloppssystem i Vänersborg har vi haft problem med översvämningar senaste tiden, både där vi bor och i församlingens kyrkobyggnad. Men jag blir imponerad av yrkeskunnigt folk som är bra på allt som har med rör under marken att göra och hur målmedvetet man söker orsaken till problemen och hittar lösningar.

Medan jag skriver detta hör jag det starka ljudet från när golvet i kyrkans nedervåning bilas upp, kvadratmeter för kvadratmeter. Den gamla grundplattan med förorenad isolering måste bort och en ny ska på plats.

Jag är tacksam för alla som bygger och konstruerar vägar och broar, på ett sätt som för mig synes omöjligt. Andra bygger ståtliga hus och klättrar på höga höjder, utsatta för vind och regn, uppenbart risktagande. Jag kan tycka att tacksamhet saknas – inte minst bland dem som tillhör de mest privilegierade i världshistorien. Det är en brist på förståelse för att det finns arbetare som dagligen utför sitt jobb för att vår infrastruktur ska fungera.

Det kan finnas människor vars åsikter jag inte delar, men de vinner min respekt när de har en inställning av att ta ansvar för sina handlingar. Stökar man ner, städar man upp efter sig. Och det finns fortfarande många sådana människor.

Låt mig relatera detta till livet i våra kyrkor. Jag tror inte det omgivande samhället förstår samhällskapitalet som skapas i kristna gemenskaper. I församlingsmyllan påminns man om att det finns personer som är verkliga bärare. Det finns en grundläggande ansvarskänsla som tar sig konkreta uttryck.

Det finns variation i vad man gör, men det som förenar är en vilja att ge sig till det som sker i församlingen då den kristna tron är så mycket mer än bara en bra idé. På fritiden ser man kanske till att tekniken runt ljud och bild fungerar, man lagar något som gått sönder i fastigheten, städar köket riktigt fint eller är med bland mötesvärdarna och hälsar välkommen till gudstjänst. Man överlåter sig.

Som pastor känner jag stor tacksamhet över detta, och jag tillhör dem som sett det som en självklarhet att själv regelbundet lägga fritid i församlingsarbetet. Hur skulle jag annars kunna förvänta mig att andra ska göra det?

Under det senaste seklet har det funnits många församlingar i Sverige som har sänt ut människor i missionens tjänst. Låt oss dra inspiration från missionärerna, som själva måste agera både bilmekaniker och hantverkare, samtidigt som de delar evangeliet så att människors liv och länder förändras till det bättre. Ett sådant uppdrag är så långt ifrån ”godhets-signalerande” från vissa privilegierade grupper man kan komma, då man utan applåder på sociala medier gör stor skillnad.

Men låt oss åter påminna oss: Utan en stabil bas på hemma­plan skulle mycket av detta inte vara möjligt. Hela livet tillhör Gud, och det vi gör här hemma är lika viktigt för världsmissionen som byggarbetaren är för Sverige.

Jag tror inte det omgivande samhället förstår samhällskapitalet som skapas i kristna gemenskaper.

Intern strid i muslimska partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00