Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Vi skulle ha fokuserat mer på den lilla gruppens stora betydelse.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 17 dec 2020

Jesus avslutar sin mästerliga bergspredikan med att berätta liknelsen om två män som bygger var sitt hus. Till det yttre såg husen ganska likartade ut. Den enda skillnaden var att den kloke mannen hade byggt sitt hus på klippan, medan den andre mannen hade byggt sitt hus på sanden. För en tid såg man ingen skillnad på de båda husbyggena. Men när regnet öste ner, floden kom och vindarna blåste och kastade sig mot husen, då blev det tydligt hur man hade byggt.

Det säger oss att det är prövningarna, svårigheterna och livets stormar som kommer att vara testet på det som vi bygger. Det är sant om varje organisation, och därmed också om varje församling. Men det är också sant om våra personliga livsbyggen. Det är inte i gynnsamma tider som vi får kvittot på hur vi har byggt. Det är när stormarna kommer som vi får betyget på hur klokt vi har byggt.

I min förra ledarkrönika berättade jag att jag under den här pandemin har försökt dra lärdomar när det gäller hur klokt vi egentligen har byggt. Och jag kan då se att det är mycket som jag tror att vi har gjort rätt. Men jag kan också konstatera att det finns ett antal saker som vi skulle ha gjort annorlunda.

Den första saken nämnde jag om då. I Apostlagärningarna kan vi se att när den första församlingen prövades av en svår förföljelse så föll inte allting samman. Nej, då blev det tydligt att man hade fostrat självgående lärjungar som bara fortsatte det goda verket, att sprida evangeliet.

Min första lärdom är att vi i alltför hög utsträckning har format konsumenter, inte producenter. De första lärjungarna var inte inriktade på vad de kunde få ut av det hela, utan på vad de kunde ge. Vårt fokus på att fostra lärjungar måste bli tydligare.

Låt mig i dag lyfta fram min andra lärdom: Vi skulle ha fokuserat mer på den lilla gruppens stora betydelse.

Jag tror att vi är många som just nu intensivt saknar de stora gudstjänsterna, där vi är många som kommer tillsammans för att tillbe Gud. Men i vår församling har vi samtidigt försökt att betona betydelsen av den lilla gemenskapsgruppen.

Jag har ofta sagt att vi ska växa oss större genom att växa oss mindre. Den stora församlingen måste byggas med hjälp av små byggstenar; vi kallar dem för hemgrupper. Vi har säkert ett fyrtiotal hemgrupper i församlingen, men när pandemin slog till blev jag medveten om att vi borde ha lagt ännu mer fokus på att bygga de små enheterna.

Vi hade nyligen besök av en grupp från Smyrna i Göteborg, som hade frågor inför sitt stora, framförliggande byggprojekt. De berättade då att deras bönegrupper formades i samband med kriget. I tider av kris inser vi hur viktig den lilla gruppen kan vara. När den stora gruppen, av en eller annan anledning, inte får mötas kommer den lilla gemenskapen att vara så viktig.

Den första församlingen betonade båda dessa dimensioner av församlingsliv. De möttes både i templet och i hemmen. Jag tror verkligen att vi ska bygga med båda dessa byggstenar.

Med facit i hand kan jag se att vi borde ha fokuserat mer på att bygga fungerande hemgrupper. Så låt oss göra om, och göra rätt, även på det här området.

Jag har ofta sagt att vi ska växa oss större genom att växa oss mindre. Den stora församlingen måste byggas med hjälp av små byggstenar.

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier