Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

John Derneborg pastor Pingstkyrkan Värnesborg

Vad är nyttan med att samlas från hela landet på en plats?

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 10 sep 2020

På sommaren brukar jag tillsammans med tusentals andra mötas på någon eller flera av sommarens kristna konferenser. Under våren var det många ledningar för samfund och nätverk som med tunga hjärtan ställde in olika arrangemang.

Vad är nyttan med att samlas från hela landet på en plats? Självklart kan man fördjupa sin relation till Gud och leva i personlig väckelse utan att mötas i stora folkskaror, men de flesta av oss tillhör lokala församlingar som inte är så stora, och att då påminnas om att vi är många i det här landet som lovsjunger Gud och söker hans vilja, blir en stark uppmuntran. Att tillsammans tända en stor Andens eld ger vision för det fortsatta församlingslivet under året.

En annan vinst som följer av att mötas från olika delar av landet är de relationer som skapas. Det händer något som påverkar våra liv när vi träffas. Samfund, rörelser och nätverk får ofta vara kanaler för relationer. Kallelsen och syftet för nätverk kan variera, men jag väljer som exempel att lyfta fram New Wine, som betytt mycket de senaste åren på ett tvärkyrkligt plan.

New Wine har en vision om att se existerande församlingar förnyas av Guds helige Ande och att se Guds rikes regerande breda ut sig i landet. Ledningen representerar ett tvärsnitt av svensk kristenhet och de tror alla på betydelsen av Guds ord, Bibeln, och på kraften i tecken och under genom den lokala församlingen.

De älskar verkligen Guds ord. De älskar Guds närvaro. De älskar att be bönen ”Låt ditt rike komma” och att säga ”Kom, helig Ande” så att de sjuka blir helade. ”Kom, helig Ande”, så att demonbesatta blir befriade. De säger ”Kom, helig Ande” då de proklamerar Guds rike i frågor om rättvisa, helighet, frid och glädje.

Det gläder verkligen hjärtat på en pingstvän att tillsammans med andliga ledare från olika delar av kristenheten mötas på en plats med denna hunger och detta fokus. Det Gud vill göra i Sverige är så mycket större än vad ett samfund eller rörelse kan bära; hela Kristi kropp behövs. Vi söker inte det spektakulära i sig, men när vi undervisar Guds ord vill vi vara öppna för att Gud visar sig på olika sätt.

De senaste månaderna har stora delar av kristenheten i Sverige varit på en resa. Med utbrottet av covid-19 ställde vi motvilligt in gudstjänster och konferenser. Vi har bjudit in till undervisning på videolänk och genom andra kanaler. Men bortom detta gör Gud något djupare i oss. Vi förbereds för något. Det finns en förväntan om Herrens härlighet och skörd, men också om lidande.

Därför är det tid att tillsammans söka Gud i bön och fasta. Mer än någonsin under hösten.

När vi nu går in i hösten och det åter börjar öppnas upp för gudstjänster och samlingar, om än med olika begränsningar, så vilar förväntan i luften. Senaste helgen hade vi en underbar höstupptakt i vår egen församling, och jag hade veckan innan förmånen att besöka huvudstaden och att till och med där, i ett av världens mest sekulariserade områden, smaka på glädjen och entusiasmen över att tillbe tillsammans igen. Församlingarna jag besökte representerar tre samfund och möts i Folkungakyrkan, S:ta Clara kyrka och Citykyrkan.

Det var så oerhört välsignat. Vi värdesätter varandra mer än någonsin.

Att tillsammans tända en stor Andens eld ger vision för det fortsatta församlingslivet under året.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00