Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Biden-administration har hamnat i två situationer som tvingat fram beslut där media normalt skulle ha reagerat kraftfullt, men där tystnaden är förbluffande, skriver Per Ewert. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Varför så olika medieglasögon om USA:s presidenter?

Ledare · Publicerad 00:10, 6 apr 2021

Mediernas uppgift är att sakligt granska makten. Men en kritik bör samtidigt vara rättvist fördelad om den ska tas på allvar. President Joe Biden har ännu inte fullgjort den smekmånadstid på 100 dagar som varje ny president hoppas få. Men det börjar bli alltmer besvärande hur tysta ledande svenska och amerikanska medier har varit över beslut som en republikansk president skulle ha hudflängts för.

För varje regeringschef finns en svårare utmaning än den politiska oppositionen, och det är verkligheten. Den måste varje politisk ledare hantera, vilka högtravande ideologiska principer man än vill utgå ifrån.

Bidens administration har nu efter sina första två månader hamnat i två situationer där den krassa verkligheten tvingat fram beslut där media i andra fall skulle ha reagerat mycket kraftfullt, men där tystnaden är förbluffande.

Dels handlar det om gränssituationen mot Mexiko, där Biden först valde en mer välkomnande kommunikation än föregående administration. Liberala medier i både USA och Europa applåderade signalspråket, men politiska signaler får också direkta konsekvenser. Mängden migranter från Syd- och Mellanamerika ökade hastigt, till att i dag ha nått det högsta trycket på tjugo år. Inför en sådan situation måste varje ansvarig politiker agera. 

Likheten med Sverige hösten 2015 är slående. ”Mitt Europa bygger inte murar!” hade Stefan Löfven skanderat. Joe Bidens budskap var nästan identiskt. Men med tiden kommer verkligheten ifatt. Sveriges ideologiskt och ekonomiskt öppna famn resulterade den gången till slut i en ohållbar situation, och Socialdemokraterna tvingades dra åt svångremmen, helt oavsett vad de tidigare sagt.

Men det märkliga är att Bidens beslut om avvisningar och interneringsläger för minderåriga helt tycks undgå kritik från samma medier som tveklöst vrålat i moraliskt raseri närhelst en republikansk president handlat likadant. 

En parallell situation gäller hanteringen av coronavaccinet, där Joe Biden har stängt gränserna i motsatt riktning. Inget vaccin ska exporteras, den egna befolkningen ska prioriteras. ”America first”, var det visst någon tidigare president som sade, bemött med en kör av avsky från medieetablissemanget.

Nu genomför Biden ett mycket konkret exempel på samma princip. Men då är det tyst bland liberala opinionsröster, både i USA och Europa.

Kritik är bra, när den är befogad. Men att kasta sten i ena riktningen och blunda åt den motsatta som respons på exakt samma politiska beslut, det passerar faktiskt gränsen till rent hyckleri.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier