Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

I april förra året poserade Socialdemokraternas mest profilerade europaparlamentariker, Marita Ulvskog, med en bild på den palestinske terroristen Marwan Barghouti. Foto: Skärmdump från SVT Nyheter

Varför demonstrerar du inte nu, Ulvskog?

Ledare · Publicerad 00:00, 12 nov 2018

Nyligen beslutade EPP – partigruppen i Europaparlamentet där både de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – att verka för ett omedelbart stopp av biståndet till den palestinska polisen. Beslutet sker mot bakgrund av den rapport från Human Rights Watch (HRW) som gör det tydligt att palestinsk polis och säkerhetstjänst – både i Gaza och på Västbanken – ägnar sig åt godtyckliga gripanden, systematisk förföljelse och brutal tortyr av oliktänkande.

Enligt HRW kan det som sker mot fritänkande palestinier betraktas som brott mot mänskligheten, varför man uppmanar internationella brottsmålsdomstolen (ICC) att öppna en utredning i ärendet. En av HRW:s rekommendationer i rapporten är att EU och andra biståndsaktörer tills vidare ska dra in sitt stöd till palestinsk polis och säkerhetstjänst. Att Europaparlamentets största partigrupp nu beslutat sig för att lägga fram en resolution för att stoppa stödet är därför mycket välkommet.

Det svenska utrikesdepartementet iakttog största möjliga tystnad när HRW:s rapport presenterades. Såväl utrikesminister Margot Wallström (S) som biståndsminister Isabella Lövin (MP) verkade inte alls angelägna att kommentera de grova övertrampen från den palestinska ledningen, än mindre att fördöma dem.

När svaret väl kom lyckades Margot Wallström – sin vana trogen – att ge ett tjuvnyp åt Israel. Ytterst är trots allt deras fel. Som svar på Världen idags fråga om huruvida Wallström står fast vid sina uttalanden om att Mahmoud Abbas tillhör ”de moderata palestinska krafterna” samt att han ”alltid varit tydlig med sitt avståndstagande från våld” levererar UD ett icke-svar som inleds med att förlägga skulden på ”den mångåriga israeliska ockupationen”. Återigen lyckades Margot Wallström med konststycket att göra Israel till bov och den palestinska ledningen till offer.

Att tortyr mot oliktänkande skulle få några konsekvenser för biståndet till palestinsk polis och säkerhetstjänst – i enlighet med HRW:s rekommendationer – var inte aktuellt. ”Att dra in stödet vore att stoppa mycket viktigt arbete”, löd kommentaren från UD. Det hade förstås varit klädsamt om utrikesministern tyckte att det vore viktigare att förhindra trakasserier, förföljelser och tortyr från palestinsk säkerhetspolis än att ömma sig över samma säkerhetspolis ”viktiga arbete”. Men icke. Abbas vänskap tycks vara viktigare för Wallström än förföljelsen mot enskilda palestinier. Så förföljelserna får fortgå, med den svenska statens benägna – och kostsamma – bistånd.

Även från Socialdemokraterna i Bryssel har det varit tyst om HRW-rapporten. Bryssel-sossarna har dessutom röstat nej i parlamentet till att frysa biståndet till den palestinska myndigheten tills det blir klarlagt att biståndsmedel inte går till att finansiera antisemitism och islamism. Passiviteten inför angrepp på både judar och araber är påfallande. Var finns omsorgen om de människor som utsätts för förtryck från det palestinska ledarskapet?

Allt annat än passivt var det däremot i april förra året. Då deltog Socialdemokraternas mest profilerade europaparlamentariker, Marita Ulvskog, i en demonstration i Bryssel. Syftet med demonstrationen var att visa solidaritet med ett antal hungerstrejkande palestinska fångar. ”Deras krav är rimliga – att de israeliska myndigheterna ska respektera deras mänskliga rättigheter och värdighet”, skrev hon den gången på sin Facebook-sida. Ulvskog poserade även på bild, där hon höll fram ett plakat med bild på den palestinske terroristen Marwan Barghouti. Nämnde Barghouti är dömd till fem livstidsdomar, samt ytterligare 40 år i fängelse för fem mord, många mordförsök och medlemskap i terroristorganisation.

Frågan kommer osökt: Varför demonstrerar du inte nu, Marita Ulvskog? När det nu har framkommit att palestinsk polis och säkerhetstjänst förföljer, trakasserar och torterar oliktänkande borde det väl finnas anledning att ryta ifrån ordentligt. Är det verkligen viktigare att stå upp för dömda terroristers ”mänskliga rättigheter och värdighet” än att stå upp för fritänkande palestiniers dito? Den som demonstrerar för palestinska terroristers rättigheter och samtidigt ser mellan fingrarna på den palestinska ledningens övergrepp på oliktänkande har sannerligen en hel del att förklara.

Det kan väl inte vara så illa att Socialdemokraterna enbart protesterar och demonstrerar när de ser något fel med Israel, men i alla lägen håller den palestinska ledningen om ryggen? Det vore ju onekligen skamligt.

Är det verkligen viktigare att stå upp för dömda terroristers ”mänskliga rättigheter och värdighet” än att stå upp för fritänkande palestiniers dito?

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:10

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Biskop kallade muslimer för ”trossyskon”

Svenska kyrkan. ”Mina muslimska trossyskon.” Så skriver Växjö stifts biskop Fredrik Modéus på Twitter när han... torsdag 11/8 08:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier