Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besökte Sverige och FInland inför deras beslut om att ansöka om medlemskap i Nato. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Varför Boris Johnson besökte oss

Ledare · Publicerad 00:00, 12 maj 2022

Onsdagens Sverigebesök av Storbritanniens konservative premiärminister Boris Johnson ska ses i ljuset av de omedelbara säkerhetsgarantier som vårt land tillsammans med Finland behöver – och det direkt efter en ansökan om medlemskap i de västliga demokratiernas försvarssamarbete Nordatlantpakten, Nato.

De möten som den svenska regeringen tidigare haft i Washington DC och Berlin med den amerikanska och tyska statsledningen tjänar samma syfte. 

Det handlar alltså om att några av Natos militärt absolut starkaste länder utlovar skydd från dag ett, ungefär som en minivariant av paragraf 5 i Natostadgan. 

Ytterst är syftet att undvika en utsatt och påtagligt riskabel övergångsfas för Sverige och Finland – fram tills samtliga Natomedlemmars definitiva godkännande av ett svenskt och finländskt medlemskap. Ett ryskt hot mot främst Gotland och Åland kan på detta sätt bli mindre reellt, och mindre sannolikt. 

Det skyddet är nu på väg. På annat sätt kan inte den brittiske premiärministerns besök till Sverige och Finland under onsdagen tolkas. 

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10