Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Det faktum att vi närmar oss åtta miljarder invånare på jorden är inte ett hot. I varje människa finns gåvor med potential att skapa utrymme för en hel mänsklighet, skriver Jonas Adolfsson. Foto: Pixabay

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare · Publicerad 00:10, 6 maj 2021

Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror är detta nödvändigtvis inget problem. Tvärtom. Skaparens första uppmaning till människan i Bibeln var just detta: ”Föröka er och uppfyll jorden”. 

Av detta följer att Gud har allt under kontroll, att så länge denna tidsålder varar så kommer det att finnas mat, resurser och syre att andas för alla. 

Det ger förstås ingen frisedel för mänskligheten att leva oansvarigt. Vi behöver ta ansvar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för en god miljö och för hållbarhet. Samtidigt bör vi se upp med dem som felaktigt målar upp skräckscenarier kring naturliga företeelser. Dit hör den så kallade befolkningsexplosionen. Man menar att vi, på grund av att mänskligheten växer, rör oss mot ett stup där jorden inte längre orkar bära bördan av sina egna invånare. 

Den här idén används av abortradikala krafter i väst, som i nykolonial anda försöker tvinga abort på tredje världens länder. I kampen mot fattigdom kan det säkert finnas behov av viss familjeplanering, att lära ut hur man, om man så önskar, kan begränsa barnaskaran till fem barn i stället för 15.

Men inte genom abort.

Som i-länder borde vi veta mycket bättre än att lära ut sådant. I våra egna länder har aborterna inte bara bidragit till enskilt lidande, de har också, i vissa fall, bidragit till så låga födelsetal att de hotar länders ekonomi och välstånd. Det talas om en demografisk bomb.

Befolkningstillväxten används numera även av klimatalarmistiska krafter. I exempelvis modemagasinet Vogue väcks frågan om barnafödande som uttryck för miljövandalism

Det har blivit dags att avslöja befolkningsexplosionens falska olycksprofeter – de som skriker ”vargen kommer” men vars egna utsagor riskerar att driva fram åtgärder som på riktigt skadar mänskligheten. 

Det faktum att vi närmar oss åtta miljarder invånare på planeten jorden är inte ett hot. I varje ny människa – om hon får födas och ges rätt förutsättningar – finns gåvor och kreativa krafter med potential att försörja och skapa utrymme för en hel mänsklighet. Även om den växer.

Låt oss bryta dödens paradigm och i stället se möjligheterna med en växande mänsklighet. Att vi blir fler på jorden är inte ett uttryck för att något håller på att gå fel. Inte alls. Det visar bara att han som är hela skapelsens upphov – han som är början och slutet och uppehåller hela kosmos med sitt eget ord – har allt under kontroll. 

Det var han som själv uttalade orden: ”Uppfyll jorden!” 

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier