Förra veckan släpptes nyheten att barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér avgår från sitt uppdrag i den svenska regeringen då hon erbjudits jobbet som biträdande chef för FN:s kvinnoorgan i världen, UN Women.
Sverige har gett enorma bidrag till UN Women, så mycket som 372 miljoner av skattebetalarnas pengar gick till detta ändamål enligt sammanställningar för år 2016, vilket är en tiondel av UN Womens intäkter. Men Regnér har sagt till svensk media att hon inte ser några kopplingar mellan finansieringen och hennes nya jobb.
År 2007 utsågs Regnér till generalsekreterare för lobbyorganisationen RFSU.
Vid tillträdet uppgav hon att hon skulle jobba med ”RFSU:s hjärtefrågor som aborträtt, sexualundervisning och hbt-frågor som grundbultar även i det framtida arbetet, med sexualpolitik och integration och fortsatt offensivt globalt SRHR-arbete”.
FN kan vänta ett starkt fokus på dessa frågor från Regnér framöver. Redan 2011 ledde Åsa Regnér, som generalsekreterare för RFSU, ett seminarium om bland annat sexualundervisning vid Kvinnokommissionen i New York, vilket ledde till starka känslor från många deltagare. Regnér sade då att ”sexualundervisning är ett kraftigt verktyg”.
Och detta ”kraftiga verktyg” har lanserats hårt av RFSU under Åsa Regnérs tid. Först lanserades RFSU:s material "Sex på kartan" och senare även materialet ”Sex i skolan”. RFSU har genom utbildningsmaterialen klargjort att bildlektionerna på skolan borde handla om "sagofigurers utseende utifrån ett hbtq-perspektiv" och biologilektionerna borde handla om olika sextekniker och "konsumtion av pornografi i lusthöjande syfte". RFSU:s informatörer i skolan har tagit på sig ansvaret att utbilda barnen om gruppsex, analsex och sextekniker.
Genom fem utbildningsfilmer lär RFSU hur homosexuella och heterosexuella har sex, visar explicita scener, och visar hur det kan se ut när man når orgasm. I lärarmaterialet finns vägledning om hur man talar med barnen om "soft" och "hårt" sex och konkreta förslag för att "smeka den eller de andra" – om det är så att barnen bestämmer sig för att ha gruppsex. RFSU:s material "Barns sexualitet" har utformats för att användas av bland annat förskolepersonal för att bryta "tabut" kring barns sexualitet. Bland det viktigaste barn behöver lära sig är hur skadligt det är med "heteronormen" och normen mamma, pappa, barn.
Åsa Regnér har även som generalsekreterare för RFSU offentligt kritiserat de svenska domstolarna, som sedan sexualbrottsreformen har tillämpat en strängare skyddslagstiftning som gäller barn och hänvisat till att det blir ”svårare att förhålla sig till ungas sexualdebut på ett bra sätt” och att det inte får ”förhindra och försvåra för unga människor att ha sex”.
Svensk sexualpolitik utmärker sig i både ett europeiskt och ett globalt perspektiv. Det gör även statistiken gällande kvinnors och flickors hälsa, som inkluderar det högsta aborttalet i Norden, mycket höga antal tonårsaborter sett i europeisk och global kontext, stora antal sexuella övergrepp och kränkningar och ökad utskrivning av antidepressiva medel samt ökad psykisk ohälsa bland unga kvinnor, även bland barn. Men vad gör det? Svensk sexualpolitik skall nu lanseras offensivt på bred front och Åsa Regnér har nu fått en förträfflig plattform att lansera politiken på global nivå.