Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Antje Jackelén går till historien som vår första kvinnliga ärkebiskop med många goda förtjänster. Men hon skriver också in sig i raden av biskopar som administrerat Svenska kyrkans fortsatta sönderfall, skriver Stefan Gustavsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare · Publicerad 00:10, 9 dec 2021

I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker det efter åtta år som ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Det är för tidigt att göra en fullvärdig utvärdering av hennes tid som ärkebiskop, men redan nu går det att peka på områden som gör henne historisk. Hon är Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop, den första riktiga Twitter­biskopen och den första lutherska biskopen som omfamnat påven i en officiell försoningsgudstjänst.

När hyllningskörerna stämmer upp nästa höst kommer säkert också hennes trygga person att lyftas fram, liksom hennes förmåga att på ett förtroendeingivande sätt ta plats i det offentliga samtalet.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att Antje Jackelén också skriver in sig i raden av biskopar som administrerat Svenska kyrkans fortsatta sönderfall och som saknat en övergripande plan för att vända kyrkans tragiska utveckling.

Under hennes tid som ärkebiskop har kollapsen av gudstjänstlivet fortsatt. År 2013, det år hon utsågs som ärkebiskop, samlade Svenska kyrkan 4,3 miljoner besökare till söndagens huvudgudstjänst. År 2019, som på grund av pandemin är det senaste året med statistik, hade siffran minskat med nästan en miljon, till under 3,4 miljoner besökare.

Detta samtidigt som landets befolkning under samma tid växte med 700 000 personer.

I kyrkoordningen står det: ”Kyrkans uppgift är att för alla klargöra vad dess tro, bekännelse och lära innebär. Svenska kyrkan inbjuder alla att tillhöra trons folk och dela dess liv.” Det perspektivet måste vara centralt i utvärderingen av en ärkebiskops gärning. Har det varit Svenska kyrkans främsta kännetecken det senaste decenniet?

I avsnittet om församlingen sägs det: ”Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.”

I ljuset av detta väcks frågor om den övergripande strategin från ärkebiskopens sida. Hon är nog för allmänheten mer känd som en aktivistisk röst i dagspolitiska frågor med en bejakande inställning till muslimsk gudstro än för arbetet med evangelisation och församlingsförnyelse.

Svenska kyrkan skulle, utifrån sin långa historia, geografiska utbredning och sin breda folkliga förankring, kunna spela en helt unik roll för Sveriges återevangelisering. Men det förutsätter att kyrkan hittar tillbaka till sitt eget centrum.

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Förslag om större roll för WHO vid framtida pandemier oroar

WHO. Ett globalt maktövertagande som hotar medlemsländernas självständighet – så beskriver kritiker ett... onsdag 25/5 10:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier