Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Den iranske generalen Qassem Soleimani, som dödades i ett amerikanskt luftangrepp den 3 januari, stöttade terrorister och initierade krig – men SVT valde att kalla honom diplomat, påpekar Mats Tunehag. Foto: Iran Press via AP/TT

Toppdiplomat – eller toppterrorist?

Ledare · Publicerad 00:00, 14 jan 2020

Den iranske militäre ledaren Qassem Soleimani dödades nyligen av amerikansk militär på irakiskt territorium, där han befann sig olagligt i terrorsyfte. Svensk public service saknar ofta demokratisk ryggmärgsreflex och även denna gång valde man att hellre stå med terrorister än med en demokratiskt vald president.

SVT kallade Soleimani ”toppdiplomat” och i rutan beskrevs han som väldigt populär. Skulle de någonsin kalla Osama bin Ladin toppdiplomat, och skulle de beskriva Nordkoreas diktator för populär?

Demokraterna i USA och gammelmedia på båda sidorna av Atlanten anklagar Trump för att starta en konflikt. Är de dåligt pålästa, eller är detta ytterligare ett inslag av hat mot Trump, vad han än säger och gör?

Bara under det senaste halvåret har Iran bland annat attackerat brittiska och andra oljefartyg i Persiska viken, skjutit ner en amerikansk drönare, bombat saudiska oljeanläggningar, attackerat amerikanska baser i Irak och stormat den amerikanska ambassaden i Baghdad.

I ett längre perspektiv – under flera årtionden – har Iran med Soleimani i spetsen fört krig mot kurder, Israel och USA, samt fört krig i Syrien, Jemen och Irak. Man stöder terroristorganisationer som Hizbollah och Hamas. Soleimani har varit drivande i allt detta. Han hade även ett avtal med en knarkkartell i Mexiko om att bomba den saudiske ambassadören i USA på amerikanskt territorium.

Detta är SVT:s ”toppdiplomat”.

Den internationellt erkände amerikanske generalen David Petraeus, tidigare chef för CIA, menar att det var viktigare och mer betydelsefullt i kampen mot terrorismen att ta itu med Soleimani än med Osama bin Ladin.

Demokraternas ledare Nancy Pelosi hyllade Obama när Osama bin Ladin mördades, men gör nu allt för att svärta ner Trump.

Men nu har till och med demokraternas obestridlige nestor, tidigare senatorn Joseph Lieberman, fått nog av det egna partiets lögner och svartmålningar.

I Wall Street Journal den 5 januari påpekar han det självklara – för den som inte är politiskt förblindad – att Soleimani har lett terroristnätverk och aktioner i årtionden. Vidare förklarar Lieberman att Trump, likt Obama, har agerat rätt och riktigt samt inom konstitutionella befogenheter. Obama handlade på samma sätt när bin Ladin och andra terrorister mördades av amerikansk militär.

Det stora hotet mot fred i regionen har under många år varit Iran. Inte Israel, som en del hävdar och tror. Obama hjälpte den iranska islamska regimen och skickade ett flygplan med många miljarder i kontanter till dem, medan Trump, likt Reagan, har satt ner foten.

De minnesgoda kommer ihåg hur svensk press och amerikanska demokrater beskrev Ronald Reagan när han blev vald. Han blev anklagad för fascism, att Ku Kux Klan skulle få fritt spelrum, att det skulle bli mer krig och att ekonomin skulle kollapsa. De hade fel då, och de har fel nu. Därmed inte sagt att allt vad Reagan gjorde blev bra, eller att denna artikel är ett försvarstal för Trump.

Men Reagan talade klarspråk om kommunistiskt förtryck, och förstod att det handlade om frihet och demokrati. Olof Palme och många med honom nöjde sig med ytligt samförstånd och icke-krig med fasansfulla kommunistiska diktaturer.

De islamiska diktaturerna är allt annat än fred och frihet. Den som verkligen vill ha fred i regionen måsta stoppa islamisk terrorism, som mestadels drabbar muslimer. Vidare måste man stödja Israel – vilket Trump gör betydligt bättre än sin företrädare. Obama svek dessutom demokratirörelsen i Iran.

Kan Trumps agerande leda till en positiv förändring och demokratisk våg, likt Reagan i relation till kommunistblocket? Vem vet.

Tills sist: Var det rätt att döda Soleimani? Det kan man fråga sig, men då måste man också fråga sig om det var rätt att döda Osama bin Ladin.

Och var det rätt av den tyske prästen och teologen Dietrich Bonhoeffer att delta i mordkomplotten mot Hitler?

Demokrat-ernas ledare Nancy Pelosi hyllade Obama när Osama bin Ladin mördades, men gör nu allt för att svärta ner Trump.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00