Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ljus och blommor har lämnats på platsen för terrordådet i Barcelona, Spanien. Foto: Emilio Morenatti

Terrordåd och svensk finansiering

Ledare · Publicerad 00:01, 21 aug 2017

Återigen har Europa skakats av terrordåd, nu senast i Finland och Spanien. I Finland visar polisens utredning att gärningsmannen var ute efter att skada kvinnor i den misstänkta terroristattacken i centrala Åbo. Offren för attackerna i Spanien kom från hela världen, från ett tjugotal olika länder. På bilder ser vi en mamma springa för livet med sitt lilla barn i famnen, en pappa som springer med sina döttrar med läsk och shoppingpåsar under armen, för att undfly Barcelonas turisttätaste gata, där den vita skåpbilen körde in för att skada och döda. Terrorrörelsen IS tog direkt på sig dådet i Barcelona, via Amaq, deras propagandaorgan, och polisen utreder nu terrordåden.

Allvarliga terrorattentat och en förhöjd hotbild är inte längre någon ny situation i Europa, tragiskt nog. I Mellanösterns enda demokrati har däremot ständiga terroristattacker varit ”vardag” under lång tid. Israels ambassad i Sverige har listat alla terrordåd sedan det judiska nyåret den 13 september 2015. Listan gjordes den 19 juni 2017 och siffrorna på listan visar 787 skadade, 307 knivattacker, 159 skottlossningar och 60 bilattacker. Terrorister har mördat 52 personer genom knivhugg, skjutvapen eller genom påkörning av bil. Till listan tillkommer ”mindre brott” som vägbomber (148), molotovcocktails (987) och upplopp med stenkastning (4918 stycken).

Världen Idag har på nyhetsplats berättat att 344 miljoner dollar av den palestinska myndighetens budget för 2017 skall gå till löner till palestinska terrorister och deras anhöriga, enligt en rapport från Jerusalem Center for Public Affairs. Exempel på personer som skall få ekonomiskt stöd från den Palestinska myndigheten är familjerna till terroristerna som mördade Hades Malka, en israelisk kvinnlig polis som knivhöggs till döds i juni och familjerna till gärningsmännen som mördade två israeliska poliser på Tempelberget i juli.

Biståndsminister Isabella Lövin vill själv inte svara på frågor om det svenska biståndet kan ha finansierat terrordåd utan har dementerat detta genom sin statssekreterare, men på frågan om det är möjligt att villkora biståndet och strypa biståndet från Sverige om de palestinska myndigheterna ger löner till terrorister och deras familjer, hänvisar hon vidare till Sida. Sida hänvisar i sin tur till Utrikesdepartementet, som inte svarat på frågorna. Det är uppenbart det inte går att kontrollera om svenska biståndspengar går till palestinska terroristlöner utan motkrav från svenska myndigheter. Det enda sättet att förhindra finansieringen är att ställa krav och strypa det svenska biståndet fram till myndigheterna visar att pengarna inte går till terroristerna.

Svenska biståndspengar går dessutom till UNRWA, det FN-organ som ansvarar för skolgången för hundratusentals palestinska barn och ungdomar på Västbanken, i Gaza och östra Jerusalem. Världen Idag har tidigare på nyhetsplats rapporterat om att de palestinska skolböckerna visar kartor där Israel är utraderat, och innehåller radikala barnsånger som uppmanar till våld och som hyllar martyrskap. I palestinska territoriet är det ett lönsamt yrke att vara terrorist, och praxis är att ju fler personer en terrorist dödat, desto högre lön betalas ut. Hur svårt skall det vara att se till att stoppa biståndet till Palestinska myndigheten tills de kunnat visa att svenska skattebetalare inte finansierar terrorism? Svenska myndigheter skall bekämpa, inte gynna terrorism, men det är absurt nog inte en självklarhet.

Det är uppenbart det inte går att kontrollera om svenska biståndspengar går till palestinska terroristlöner utan motkrav från svenska myndigheter.

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier