Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Husförsamlingsledaren Rickard Cruz talar om den möjlighet som nu kan öppna sig att lägga tid i enskild bön, men också att ställa om till ett mer organiskt sätt att fira gudstjänst på än den traditionella ”kyrkmodellen”, skriver Olof Edsinger. Foto: Mikael Good

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare · Publicerad 00:00, 28 mar 2020

En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira gudstjänst att göra. Gårdagens regeringsbeslut att sänka gränsen för hur många som får delta i en allmän sammankomst – från 500 till 50 personer – stryker under detta. Men sanningen är ju den att många kyrkbänkar gapade tomma även före detta beslut. Inte minst är det 70-plussarna som håller sig hemma – och det med all rätt.

I krisens spår är det många som experimenterar med webbsändningar. För våra största och ekonomiskt mest solida församlingar är det här inte något nytt. Särskilt utmärker sig förstås Livets Ord, Hillsong, Filadelfia Stockholm och andra storstadskyrkor. Men även församlingar som tidigare inte har vågat sig på detta steg börjar nu sända sina gudstjänster – och i vissa fall sina söndagsskolor – på nätet.

Förhoppningsvis kan de på så sätt nå ut även till personer som inte skulle ha gått i kyrkan om allt vore som vanligt.

Samtidigt finns det ett helt annat spår att utforska i detta, som med tiden kan komma att bli ännu viktigare än eventuella teknikframgångar. Företrädare för den så kallade simple church-rörelsen (enkel kyrka) har till exempel varit snabba att påtala att coronaepidemin förser oss med ett gyllene tillfälle att pröva nya sätt både att vara kyrka och att fira gudstjänst.

Husförsamlingsledaren Rickard Cruz talar till exempel om den möjlighet som nu kan öppna sig att lägga tid i enskild bön, men också att ställa om till ett mer organiskt sätt att fira gudstjänst på än den traditionella ”kyrkmodellen”. Bland annat påminner han om Paulus ord till husförsamlingarna i Korinth, där aposteln säger att ”när ni samlas har var och en något att ge: en psalm, en undervisning, en uppenbarelse, ett tungotal och en uttydning” (1 Kor 14:26).

För många av oss är det här sättet att mötas något vi (i bästa fall) förknippar med kyrkans böne- eller bibelstudiegrupper, snarare än med de gemensamma gudstjänsterna. Men kanske är tiden kommen att söka Gud mer i det lilla formatet – och upptäcka att han verkar minst lika konkret där som i det stora?

Rickard Cruz påminner också om två av de ganska få bibelord i Nya testamentet som använder sig av begreppet ”gudstjänst”. Det första kommer från Romarbrevet, där Paulus skriver: ”Därför uppmanar jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst” (12:1).

Det andra kommer från Jakobsbrevet, där Jesu bror försäkrar sina läsare: ”Men att ta hand om föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen, det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud och Fadern” (Jak 1:27).

Inte minst i coronatider kan kanske dessa båda bibelord sporra oss att söka vägar till ett praktiskt tjänande av våra medmänniskor.

Redan nu rapporteras om ett antal församlingar som organiserar diakonala insatser i epidemins spår. Höglandskyrkan i Sävsjö har till exempel tryckt upp kort som deras församlingsmedlemmar kan dela ut i grannskapet, där man kan kryssa för om man behöver hjälp med inköp, att posta ett brev, ett vänskapligt samtal eller förbön. Enkelt och konkret!

I Aneby har man i stället upprättat en telefontjänst, där man kan ringa in och beställa varor som sedan inhandlas och körs ut till dem som behöver det. I detta fall ett samarbete mellan både kyrkor och andra ideella aktörer i bygden.

Visst vore det fint om vi kunde få se fler initiativ av detta slag i Sverige den närmaste tiden? Mitt i krisen behöver vi i alla fall se att det kan öppna sig både väntade och mindre väntade möjligheter. Låt oss ta vara på dem!

Men kanske är tiden kommen att söka Gud mer i det lilla formatet – och upptäcka att han verkar minst lika konkret där som i det stora?

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier