Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

För att FN:s radikala Agenda 2030 ska kunna genomföras i tid ska nu mindfulness – en metod med rötter i buddhismen – användas som verktyg. En farlig utveckling, varnar ledarskribenten. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

När mindfulness blir redskap för en global politisk agenda

Ledare · Publicerad 00:10, 10 jun 2021

För att uppnå FN:s radikalt uppsatta mål i Agenda 2030 tar man nu till alla medel. Med hjälp av mindfulness – en metod med rötter i buddhismen – ska utvecklingen drivas i ”rätt riktning” så att de angelägna målen kan bli verklighet. 

Det framgick vid konferensen Mindshift, som vi rapporterar om i dagens tidning. Bakom konferensen stod tunga akademiska aktörer som Handelshögskolan i Stockholm och Karolinska Institutet. 

Agenda 2030 innehåller en rad behjärtansvärda mål: fattigdomen ska utrotas, klimatproblemen lösas och jordens invånare ska ha goda arbetsförhållanden med mera. Och det hela ska vara klart 2030! Kritiker har menat att agendan är en illusion, att det skulle krävas en global diktatur för att driva igenom så högt ställda mål på så kort tid.

För att lyckas med konststycket tillgriper man nu alltså metoder med rötter i österländsk religion. Sedan flera år tillämpas mindfulness och yoga inom vård och skola. Men det som nu sker, att sådana metoder används för att uppnå globala – och politiskt laddade – mål, är minst sagt anmärkningsvärt.

Vid nämnda konferens, som hölls via Zoom, deltog även den svenska regeringens samordnare för Agenda 2030, Gabriel Wikström (S). Hans tal handlade inte alls om mindfulness. Däremot berättar han (i en intervju i dagens tidning) att han deltog i yoga-övningar under själva konferensen. 

Händelsen bryter mot det mönster vi vant oss vid i Sverige. Här har ord som ”icke-konfessionell” och ”sekulär” sedan länge varit upphöjda till norm och utgjort slagträn mot kristna friskolor och skolavslutningar i kyrkan. Referenser till gudstro har varit nästan otänkbara i det offentliga livet. Samtidigt har vi sedan decennier närt bilden av oss själva som ett rationellt tänkande folk; Gud och hans övernaturliga förmåga har avfärdats som vidskeplighet. 

Men när Agenda 2030 ska genomföras är alltså det andliga tillåtet igen. Även tunga svenska universitet, vilande på stolt vetenskaplig tradition, öppnar för österländsk andlighet för att uppnå globala mål. 

Men är då inte mindfulness ett harmlöst redskap för goda syften? Mycket tveksamt. En utblick över världen antyder dessutom att den civilisation som vuxit fram ur judiskt-kristen tro, världsbild och människosyn har erbjudit mycket mer av demokrati, frihet och välstånd än exempelvis den buddhistiska. 

Den goda viljan hos personer som Gabriel Wikström är inte att ta miste på. Hans och de framstående universitetens nya öppenhet för andlighet är kanske ett tecken på ödmjukhet, ett erkännande av att vi inte kan lösa alla problem på strikt rationell väg. 

Låt mig då skicka med ett tips till makthavare som vill ta sig an världens stora problem: Se upp för usla brunnar, men ös gärna ur de andliga källor som berikat vårt land i generationer och som gett upphov till den fria värld som vi alltjämt njuter frukten av.

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier