Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Advent är ett utmärkt tillfälle att påminna sig om att Gud har gjort sig till känna för mänskligheten, menar Stefan Gustavsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt inte traditionerna skymma julens kärna

Ledare · Publicerad 00:00, 30 nov 2019

Det råder ingen tvekan om vilken tid på året vi befinner oss i. Vackra juldekorationer lyser redan upp städer och trädgårdar och i morgon firar vi första advent.

Handeln gnuggar händerna i förtjusning. Enligt analysföretaget HUI Research kommer julhandeln att slå nytt rekord. Igen. Försäljningstillväxten i december beräknas uppgå till 3 procent, vilket ger en omsättning på nästan 80 miljarder kronor.

Dagligvaruhandeln beräknas få en försäljning på 34,5 miljarder kronor, vilket blir 3 345 kronor per person. Sällanköpshandeln beräknas få en försäljning på 45,3 miljarder kronor, vilket blir 4 389 kronor per person. Sammanlagt innebär det en försäljning på 7 735 kronor per person. Det råder alltså ingen tvekan om att julen är bra för affärerna!

Individuellt fördelar sig summorna väldigt olika. Barnfattigdomen – det vill säga familjer med alltför små ekonomiska resurser – är ett växande problem i Sverige. Alltför många familjer kan bara drömma om att ha över sjutusen kronor per familjemedlem att spendera enbart på inköp under december.

Julen är bra inte bara för handeln. Vi behöver traditioner att återvända till, som skapar rytm och trygghet för det mänskliga livet och som ger sammanhållning i en kultur. Vi behöver särskilda tider för umgänge med familj och släkt, extra möjligheter för kultur och konserter, ledighet för vila och återhämtning, njutningen av mat, dryck och gemenskap.

Den djupare frågan – kanske man i det här sammanhanget kan kalla den för 10 000-kronorsfrågan – är förstås varför vi firar jul? Den frågan har alla råd att ställa.

Frågan om Gud kommer ingen undan. Själva tillvaron ställer oss inför den: Var kommer allting ifrån? Varför finns världen? Varför finns jag? Var kommer skönheten och glädjen ifrån? Var kommer det goda ifrån – och varför finns dess motsats, det onda?

Nästan omedelbart kommer en följdfråga: Om Gud finns som upphovet till världen, varför ger han sig då inte till känna? Varför visar han sig inte?

Frågan bygger på en outsagd förutsättning, nämligen att Gud inte har visat sig. Men tänk om skönheten och godheten är signaler från Gud? Tänk om vi själva, som tänkande och självreflekterande varelser, är tecken på en yttersta intelligens? Tänk om själva universums existens pekar utöver sig själv, mot Gud?

Enligt kristen tro har Gud gett ”vittnesbörd om att han finns, genom allt gott som han gör”, för att citera Paulus tal i Lystra (Apg 14:17; B2000). Men kristen tro säger mer än att skapelsen pekar mot Gud.

Det julen handlar om är att Gud har gett sig till känna, här på jorden. Att Gud har kommit till oss – vi som skapades till hans avbilder – som en människa och att han föddes in i det mänskliga släktet. Han blev en av oss för att definitivt återknyta den brutna kontakten. Som Johannes skriver i sitt evangelium: ”Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet … och han var fylld av nåd och sanning” (Joh 1:14; B2000).

De fyra söndagarna i advent finns för att hjälpa oss att gradvis ta in julens budskap att Gud har besökt sin skapelse. Han är inte längre okänd, han är inte längre bara aningen om någon som finns bortom universum. Han har visat oss vem han är, mitt i den mänskliga historien. Som Johannes fortsätter: ”Ingen har någonsin sett Gud. Den ende sonen, själv Gud och alltid nära Fadern, han har förklarat honom för oss” (v 18).

Det finns många anledningar att fira jul och glädja sig över alla de härliga traditioner som hör julen till, hela vägen från advent till nyår. Men låt inte traditionerna skymma honom som julen handlar om. Då väntar en härlig advents- och jultid.

Frågan om Gud kommer ingen undan. Själva tillvaron ställer oss inför den: Var kommer allting ifrån?

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra