I brottning är det normalt bara en tidsfråga innan matchen är slut om tävlande hamnat i brygga. Men om det bara är en kort stund kvar av matchen finns chansen att brottaren orkar stå emot trycket tills matchen är över.
Detta kan också användas som illustration av läget efter två år av olika grader av coronarestriktioner. När gränsen för vaccinbevis i går sänktes till 50 besökare, oavsett lokalstorlek, kan samfund och församlingar uppleva att de ligger i brygga. Men slutsignalen för pandemin kommer. Det finns fortfarande möjlighet att komma igenom detta med frihet och värdighet i behåll.
Fakta och åtgärder går, som så ofta under de senaste två åren, i motsägelsefull riktning. Antalet smittade ökar nu mycket hastigt, men omikronvarianten tycks vara klart mindre farlig. Antalet covidsjuka på iva har sjunkit sedan toppen den 3 januari, och iva-patienterna är i dag färre än en tredjedel, jämfört med samma tid ifjol.
Sett i ett större perspektiv skulle omikron kunna vara steget till den flockimmunitet som experter talade om i början av pandemin. Om WHO:s prognos slår in har mer än hälften av Europas befolkning smittats inom sex–åtta veckor, och då ligger en sådan flockimmunitet inom räckhåll ganska snart.
I tider av kris är det extra angeläget att hålla sig nykter. Politiskt ligger exempelvis Centern på för ännu starkare tvångsåtgärder, men samtidigt sade socialminister Lena Hallengren uttryckligen i tisdags: ”När det är så hög smittspridning hjälper det inte att man har vaccinbevis.”
Detta är en viktig påminnelse för hela samhället, också för kyrkor och samfund. Sveriges kristna råd gjorde helt rätt som före årsskiftet satte sig till motvärn mot kraven på vaccinpass. Samma inställning bör gälla även nu.
Det finns fortfarande kreativa lösningar under de veckor som den här vågen sköljer över oss. Många församlingar har ofta färre besökare än 50, de berörs inte av kraven. Större församlingar kan ha flera samlingar per söndag, samlas i flera olika lokaler eller utomhus. Det finns rader av möjligheter för att både kunna ta ett folkhälsoansvar och samtidigt bibehålla religionsfriheten och integriteten för besökare som måste kunna besöka en kyrka utan att avkrävas någon form av legitimering.
Att däremot gå in under statligt sanktionerade krav som inte är tillräckligt motiverade av folkhälsan är högst riskabelt för församlingarnas framtida frihet.
Matchen är inte över än. Om församlingar och samfund orkar stå kvar i brygga lite till kommer det att väcka respekt och förtroende i samhället också när allt det här är över.