Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nya testamentet innehåller historiska ögonvittnesskildringar, nedtecknade nära i tiden från den inträffade händelsen, och väl bevarade i gamla handskrifter som har överlevt till vår tid, påpekar Stefan Swärd. Foto: Pixabay

Kristen tro är grundad i historiska händelser

Ledare · Publicerad 00:00, 3 dec 2018

En tro på Gud är både meningsfull och förnuftig. Men det räcker inte för att bli kristen. En kristen tro förutsätter en tilltro till Bibeln och tron på Jesus som presenteras i Bibeln. Paulus skriver i Romarbrevet 10: "För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst" (v 9).

Det förutsätter att man har fått en viss kunskap i Bibelns grundläggande budskap om Jesus. Att Jesus är Herren innebär en tro och övertygelse om att Jesus har funnits, att han var Gud som kom till världen och att hans död har en avgörande betydelse, samt en tro på Jesu uppståndelse. En övertygelse om att Jesus har funnits, att han är sann Gud och sann människa – Gud inkarnerad – och en övertygelse om betydelsen av hans död och uppståndelse, och att det faktiskt har inträffat – det är nödvändigt för en frälsande tro.

Det krävs undervisning, förkunnelse, för att förmedla kunskap till människor om kristen tro. Den kunskapen saknas i regel i dag hos moderna ateister, agnostiker, muslimer och anhängare till olika varianter av new age.

Kristen tro är grundad i historiska händelser. Har dessa händelser inte inträffat är kristendomen ett luftslott och en önskedröm. Därför är Nya testamentet så noga med att stryka under historiciteten. Evangeliets berättelser är historiska skildringar av vad som faktiskt hände. "Det vi har sett och hört förkunnar vi för er", skrev aposteln Johannes (1 Joh 1:3).

Att Gud blev människa var en historisk händelse, liksom att Jesus var verksam i Israel och utförde tecken och under och förmedlade en unik undervisning. Nya testamentet slår fast att detta inte var sagoberättelser, utan något som hände i historien. Jesu död är väldokumenterad i minsta detalj, och dess betydelse förklarad i minsta detalj.

Nya testamentet argumenterar för Jesu uppståndelse som något som faktiskt har inträffat. Att graven var tom var ett argument för uppståndelsetron. Det var inte rimligt att myndigheterna hade flyttat på Jesu kropp, inte heller någon av Jesu kritiker, eller någon av hans lärjungar. Hade Jesu döda kropp visats upp hade man slagit den begynnande kristendomen i spillror. Att tro att Jesus inte dog på korset är en helt osannolik teori med tanke på hur strikt det romerska rättssystemet fungerade; det var inte möjligt att överleva en korsfästelse.

Nya testamentet intygar och för fram vittnesbörden från alla dem som hade mött den uppståndne. Det är historiska ögonvittnes­skildringar, nedtecknade nära i tiden från den inträffade händelsen och väl bevarade i gamla handskrifter som har överlevt ända till vår tid. Högsta tänkbara nivå av historisk tillförlitlighet när det gäller händelser tvåtusen år tillbaka i tiden.

Det var en deprimerad skara lärjungar när Jesus dödades. Hur ska man förklara att denna mediokra och modlösa grupp ungdomar lyckades utveckla en global rörelse, som i dag har mer än två miljarder medlemmar? Något måste ha hänt som gav dem tro, vision och en livsförvandlande upplevelse av denne Jesus.

Kristna kyrkan har alltid förklarat det med att det var mötet med den uppståndne. Jesus har uppstått, och det finns starka historiska belägg för denna sak.

Detta upprepas sedan från generation till generation, med kristna som vittnar om att de har mött den uppståndne. Jesus har uppstått, Jesus lever och han vill vara nära dem som tror på honom och ber till honom. Den är en hållbar kristen tro som är förnuftig, tål att prövas, och håller i alla väder.

Hur ska man förklara att denna mediokra och modlösa grupp ungdomar lyckades utveckla en global rörelse, som i dag har mer än två miljarder medlemmar? Något måste ha hänt.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...