Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Rök stiger från stålverket Azovstal i Mariupol, Ukraina. Kan Azovstal bli symbolen för Ukrainas motståndskraft – och innebära början på slutet för Rysslands ambitioner? skriver Sven Almkvist. Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Historiens tillbakablick förklarar Putins framtid

Ledare · Publicerad 00:10, 10 maj 2022

I går firade Ryssland den stora segerdagen till minne av andra världskrigets slut och segern över de tyska nazisterna. Den 9 maj är en viktig dag i Ryssland och under Putins styre har den med åren antagit en alltmer nationalistisk och militaristisk ton.

Utmaningen för Putin är att måla upp en, för det ryska folket, trovärdig bild av det militära intåget i Ukraina, samt förklara dess nödvändighet. I ljuset av det är Putins tal om det nazistiska Ukraina logiskt men för övriga världen, och för kritiskt tänkande ryssar, knappast övertygande.

Rysslandkännaren Martin Kragh, chef för Centrum för Östeuropastudier, menar att Ryssland nu försöker ”skriva ut Ukraina ur historieböckerna”, trots vetskapen om att miljontals ukrainare stred mot Tyskland under andra världskriget. Politisk historierevisionism är som bekant diktaturers kännetecken.

Historien, det ryska folkets närmast ”övernaturliga öde”, tycks alltmer vara en avgörande faktor i Putins världsbild. Ukraina med Kiev som hjärta tillhör Ryssland, lyder historiens budskap, och ”ödet” utväljer sina ledare (läs: Putin), som fått i uppdrag att befria och återföra det som historiskt rättmätigt tillhör moderlandet (läs: Ryssland).

Varför blev västvärlden så överraskad av Rysslands invasion av Ukraina i år? Putin varnade tidigt om att det växande hotet mot Ryssland, med ett Nato-anslutet Ukraina, inte skulle tillåtas. Hörde vi inte det? Rysslands krig mot Georgien 2008 var en kraftig förvarning. Förstod vi inte det? Ännu tydligare blev Putins beslutsamhet när Krim ockuperades 2014. Såg vi inte det?

Putins enda möjlighet att förklara och försvara sitt offensiva krig, och att ena en rimlig majoritet av den ryska befolkningen, är alltså att finna den historiska förklaringsmodellen. Detta skulle kunna peka mot att en utvidgning av kriget är att vänta och att en formell krigsförklaring mot Ukraina kan ske.

Överraskande för Putin är dock Ukrainas motståndskraft och förmåga att på marken stå emot den ryska björnen. Den snabba segern över Ukraina har inte gått som de ryska generalerna önskat. En nagel i segerparadens öga är motståndet vid stålverket Azovstal i Mariupol. 

När den tyska krigsmaskinen 1941 stormade in i Ryssland med enorma framgångar under invasionens inledning fastnade fältmarskalk Friedrich Paulus 6:e armé vid Stalingrad. De heroiska sovjetiska trupperna lyckades slå tillbaka de tyska förbanden trots att 90 procent av staden var intagen. Det blev början på slutet för Nazisttyskland.

Kanske blir stålverket i Azovstal symbolen för Ukrainas motståndskraft och i slutändan början på slutet för Rysslands ambitioner?

Putin borde läsa sin historia bättre.

Den snabba segern över Ukraina har inte gått som de ryska generalerna önskat.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00