Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Det finns en stor variation i hur muslimer i Sverige ser på sin egen tro, och på den kristna tron. Det är viktigt att ha med sig när vi möter våra muslimska grannar i vardagen, menar Sven Almkvist. Foto: Pixabay

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare · Publicerad 00:10, 12 jun 2021

Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner personer utrikes födda, enligt Statistiska centralbyrån, vilket motsvarade 19,7 procent av befolkningen. År 2000 var motsvarande siffra 11,3 procent.

Den omfattande invandringen har även ritat om den religiösa kartan i Sverige. År 1953 fanns det uppskattningsvis 500 muslimer i Sverige medan den senast säkerställda statistiken, märkligt nog ända från 2016, nämner siffran 810 000 personer som alltså själva identifierar sig som muslimer. Det motsvarade då 8,1 procent av Sveriges befolkning, en siffran som sannolikt är större i dag.

Islam är i dag den näst största religionen efter kristendomen i Sverige och det råder viss osäkerhet över hur många som är praktiserande muslimer av dessa men siffran en tredjedel nämns ofta. 

Det finns många olika grupperingar av muslimer och det är viktigt att ha en viss kunskap och respekt för historien i försöken att kommunicera, och integrera, dessa nya medborgare i samhället. Att betrakta alla muslimer som en enda homogen grupp stänger de flesta dörrar till all form av djupare kommunikation i det personliga samtalet.

Vi behöver som kristna påminnas om att vi har ett ansvar för våra nya grannar. Vi har dels ett medmänskligt ansvar att på olika sätt hjälpa till i integrationen till det svenska samhället men framför allt har vi ett ansvar, och en unik möjlighet, att presentera en levande Jesus för våra muslimska grannar.

Oavsett vilken uppfattningen vi har om svensk invandringspolitik – och det finns skäl att vara kritisk inte minst till den bristfälliga integrationsstrategin – så finns det just nu en miljon muslimer ”nära oss” som väntar på att få höra, och se, evangeliet i praktiken.

En kort historisk flygbild: Fram till 1980 talet var de flesta invandrare etniskt turkiska muslimer, därefter, under 1980-talet, kom många irakiska och kurdiska muslimer till Sverige under Saddam Husseins krig. Även många iranier (shiitiska muslimer) kom under denna tid som flyktingar från Ayatollah Khomeinis revolution.

Sedan dess har många muslimer kommit från Bosnien-Hercegovina, Etiopien, Somalia, Kosovo och Albanien. Nu senast är det många unga män som kommit från Syrien och Afghanistan. Listan är lång, bakgrunderna många och de personliga berättelserna säkerligen skiftande och ofta smärtsamma.

Alla dessa människor har en blandad syn på sin egen muslimska bakgrund samt en kluven syn på vad kristen tro egentligen är för något. En del är praktiserande muslimer, ännu fler är sekulariserade muslimer, några är övertygade jihadister.

För många muslimer är vi svenskar ”kristna”, många bär ju ett kors runt sin hals och vi har ett kors i flaggan, men man har svårt att se någon äkta tro. Sexuell omoral, stor alkoholkonsumtion, gränslös nöjeslystnad och en närmast total brist på andlighet gör att man skakar på huvudet åt denna religion – ”kristendomen”. Man förkastar en karikatyr av Jesus.

Vi måste som troende kristna förstå dessa grundläggande ingångsvärden och möta våra muslimska grannar med både ödmjuk frimodighet och tydlighet i vår bekännelse. Ett välkomnande hem över en kopp te och ett äkta intresse för deras unika resa i livet är mer värt än, ack, så många kyrkliga aktiviteter. Och gudstjänster där äkthet och värdighet är framträdande är en nödvändighet för att skapa respekt hos sökande muslimer.

Lär känna en muslim i sommar. Du kan få en vän för livet. Och evigheten. 

För många muslimer är vi svenskar ”kristna”, många bär ju ett kors runt sin hals och vi har ett kors i flaggan, men man har svårt att se någon äkta tro.

Rödgröna i Stockholm strök ordet antisemitism i budget

Politik. Det rödgröna styret i Stockholm har tagit över en skrivning i budgeten om arbetet mot rasism och... onsdag 7/12 15:00

Efter kritiken: Regeringen lovar stöd till hågkomst av Förintelsen

Antisemitism. Nyligen kom uppgifter om att regeringen slopar stödet till Svenska kommittén mot antisemitism... onsdag 7/12 14:50