När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Centerpartiet borde sopa framför egen dörr

Ledare · Publicerad 00:00, 23 maj 2019

Precis som vid riksdagsvalet 2018, då förtidsröstandet slog rekord, pekar mycket på att denna trend fortsätter i EU-valet nu på söndag. Som ett resultat av detta kommer vi att få se allt längre valkampanjer i framtiden, och tyvärr också allt smutsigare kampanjer, där sakfrågorna hamnar i skuggan av personangrepp. 

Ett exempel på detta är den senaste tidens angrepp från Centerpartiet mot Kristdemokraterna. Deras toppnamn i EU-valet, Fredrick Federley, och partiledaren Annie Lööf, har sedan länge klivit över alla gränser och anklagat KD för att inte kunna välja på demokrati eller ”diktaturfasoner”. Som av en händelse inträffar detta samtidigt som KD:s opinionssiffror skjuter i höjden och Centern backar. Annie Lööfs tidigare ärkefiende Stefan Löfven och Socialdemokraterna är numera deras regeringsvänner och agerar i stället gemensamt för att försöka skjuta KD i sank.

Centerpartiet gör nu allt för att sätta sig på höga moraliska hästar och framställa sig som ”det anständiga valet”. Då kan det vara värt att titta efter hur väl de sopat framför egen dörr. Faktum är att det står en hög med sopor där, och det luktar rejält illa. 

Centerpartiet vill till exempel inte erkänna folkmordet Seyfo på kristna minoriteter 1915, trots att man menar att det har hänt. Inte heller IS folkmord på kristna i Irak och Syrien är något Sverige ska erkänna, anser C, trots att de även här säger att det har hänt. Detta är nämligen inte frågor som riksdag och regering ska syssla med, anser man. Att det skulle öka pressen på världssamfundet att agera för att rädda kristna grupper från utrotning, tycks inte bekymra vare sig C eller deras nya kompisar i S, som går på samma linje. 

Men Centerpartiets inställning till utsatta kristna illustreras nog bäst av hur de hanterade den centerpartiska, islamistiska nämndemannen Ebtisam Aldebe. Redan 2011 kunde Världen idag avslöja att hennes make Mahmoud Aldebe hävdat att det finns ”många avvisningshotade flyktingar som tvingats att konvertera till kristendomen för att få stanna”. 

Själv hade då islamistfrun i flera år dömt till nackdel för kristna konvertiter och hävdat att deras kristna övertygelse inte är ”genuin”. Först sju år senare (!), när en ny skandal briserade kring Aldebe, agerade Centern. Hon uteslöts ur partiet efter att hon i en dom slagit fast att en kvinnas berättelse om misshandel inte var trovärdig, bland annat för att hennes familj var mindre ”fin” än mannens.

Centerpartiet kände till islamismen och agerandet gentemot kristna i åratal, utan att ingripa. Först när större medier rapporterade om andra graverande uppgifter, valde Lööf att agera.

Mönstret går igen i skandalen kring Eskil Erlandsson (C), vars sexuella övergrepp var kända för partiledningen i flera månader. Under den tiden fick Erlandsson ändå sitta kvar som vice ordförande i EU-nämnden, skriva debattartiklar och krönikor och delta i partiets evenemang. Först när medierna avslöjade saken valde Annie Lööf att agera.

Demokratiska val borde främst handla om politiska alternativ och partiernas olika värderingar, idéer och konkreta åtgärdsförslag. Vad blir den långsiktiga konsekvensen för Sverige om ett partis idéer får full genomslagskraft? Just nu är dock Centerpartiet det parti som tydligast arbetar för att flytta fokus från sakfrågor och i stället svartmåla politiska motståndare. Förhoppningsvis funderar väljarna kring varför.

Just nu är dock Centerpartiet det parti som tydligast arbetar för att flytta fokus från sakfrågor och i stället svartmåla politiska motståndare.

Motsatte sig dotterns könsbyte – förlorade vårdnaden

Könsdysfori. Ett finskt föräldrapar förlorade vårdnaden om sin minderåriga dotter då de inte ville att hon skulle påbörja hormonbehandling för att ”byta kön”. Det... torsdag 12/12 06:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...