Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Att dela omklädnings- och duschrum med personer som bytt kön kan vara nog så traumatiskt när man är på väg in i puberteten, skriver Carin Stenström med anledning av regeringens förslag angående könsbyte för 12-åringar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Barnen behöver skyddas från ogenomtänkta beslut

Ledare · Publicerad 00:10, 30 nov 2021

Skatteverket slår numera fast att inte enbart kvinnor kan föda barn. Även en person som bytt juridiskt kön till man, och alltså inte längre enligt myndigheten är kvinna, har den möjligheten.

Nu vill regeringen ta ännu ett steg på könsförvillelsens väg genom att ge barn från 12 års ålder möjlighet att byta juridiskt kön, med godkännande av föräldrarna. Inga medicinska diagnoser ska krävas, och ändringen görs via nätet, men en betänketid på fyra månader ska gälla innan ändringen godkänns.

Förra gången regeringen försökte driva igenom en liknande lagstiftning fick förslaget dras tillbaka efter tung remisskritik och, framför allt, ett kritiskt reportage i tv-programmet Uppdrag granskning. Den gången ville man ge 15-åringar rätt att byta juridiskt kön utan föräldrars medgivande; nu har man sänkt gränsen till 12 år, men med föräldrars godkännande.

Återigen har Uppdrag granskning presenterat ett skrämmande reportage, denna gång om hur barn skadas av den massiva hormonbehandling som är nästa steg i könsförändringen.

Sådana behandlingar görs redan, utan full kunskap om effekterna. Det börjar med stopphormoner, som hindrar en normal pubertetsutveckling, och fortsätter med livslång hormonbehandling. Att hejda puberteten leder till hämmad kroppstillväxt och risk för sterilitet, ett förstört sexualliv och försämrad intellektuell kapacitet. 

Att byta juridiskt kön framhålls som en liten sak, som lätt kan återställas. Men det innebär till exempel att en 12-årig biologisk flicka – och det handlar till helt övervägande del om just flickor – ska dela omklädningsrum, duschutrymmen och sovrum under skolresor med pojkar. För barn, pojkar som flickor, kan detta vara nog så traumatiskt när man är på väg in i puberteten. Och det är självklart ett första steg på en mer oåterkallelig väg.

I debatten kan man få intryck att könsbyte är enkelt. Det stämmer inte. Att skapa ett nytt könsorgan är extremt komplicerat och förenat med stora risker. Många stannar därför vid hormonbehandling, eventuellt i kombination för flickors del med borttagande av bröst och kanske livmoder.

”Föräldrars medgivande” är sannolikt något som successivt kommer att urholkas. Pressen på föräldrar kommer att bli stor. I USA är det i åtskilliga stater och i många skolor praxis att hjälpa barn till hormon- och annan behandling utan att föräldrarna ens kontaktas. Sjukvården och skolorna betalar, föräldrarna hålls ovetande.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10