Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Wilhelm Röpke banade väg för det tyska ”ekonomiska undret”

Wilhelm Röpke lyfte inte bara fram strikt ekonomiska teorier utan insåg värdet av samhällets sociala strukturer och ramverk, där kulturen och religionen är viktiga grundstenar. Han såg vikten av en ekonomi byggd på mindre och medelstora familjeägda företag och där samarbete byggdes spontant mellan entreprenörer utan statens inblandning.

Kultur · Publicerad 05:00, 27 maj 2022

När friheten stryptes i 1930-talets Tyskland visade en del individer stort mod. De tog risker genom att följa sitt samvete, och i många fall fick de plikta med sina liv. 

En person som får räknas till de ovanligt modiga är ekonomen Wilhelm Röpke (1899–1966). Röpke hade sedan Hitlers makttillträde 1933 vägrat att stödja regimen. Han var en vän av folkstyre och rättsstat, men hävdade också att individerna i ett gott samhälle måste ha frihet att starta och driva företag.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00