Kultur

Kväkarnas Philadelphia var den moderna demokratins vagga

År 1681 tilldelades William Penn ett område vid amerikanska Atlantkusten med rätten att etablera en koloni, som fick namnet Pennsylvania. I dess författning inkluderade Penn fullständig religionsfrihet, privat ägande, fria val till två kamrar, och ett oberoende domstolsväsende. (Målning av William Penn inför kung Charles II; Jean Leon Gerome, 1680.) Foto: Wikipedia
The Quaker's Meeting Foto: CC

De idéer som under 1600-talet formulerades av radikala protestanter i England började kring år 1700 att förverkligas i Amerika i kväkarkolonin Pennsylvania och dess huvudstad Philadelphia, som på flera sätt blev den moderna demokratins vagga.

Publicerad Uppdaterad

Staden Philadelphia i USA hämtar sitt namn från de grekiska orden för brödrakärlek: adelphós (broder) och philos (älskade). Namnet inspirerades också av den grekiska staden i Mindre Asien med samma namn, vilken omtalas i Uppenbarelseboken 3:7–8. I det nämnda bibelsammanhanget riktar Jesus en stark uppmuntran till församlingen i staden Filadelfia: ”Jag känner dina gärningar. Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga, ty din kraft är ringa och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn.”

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS