Kultur

John Locke: Gud har gett människan naturliga rättigheter

John Locke inspirerade de amerikanska grundlagsfäderna och citerades i USA:s självständighetsförklaring från 1776. (Målning av John Trumbull). John Locke har av en del kallats liberalismens fader. (Målning gjord av Sir Godfrey Kneller.) Foto: Wikipedia
John Lockes Two treatises of government syftade till att bemöta Robert Filmers skrift och lägga en grund för en konstitutionell styrelseform.
John Locke inspirerade de amerikanska grundlagsfäderna och citerades i USA:s självständighetsförklaring från 1776. (Målning av John Trumbull). Foto: Wikipedia
John Locke har av en del kallats liberalismens fader. (Målning gjord av Sir Godfrey Kneller.) Foto: Wikipedia

John Locke sammanfattade den protestantiska politiska idéutvecklingen som vuxit fram sedan reformationen. Han citerades bland annat i den amerikanska självständighetsförklaringen 1776, att människan i skapelsen fått gudagivna naturliga rättigheter. Det skriver Torbjörn Aronson i sin reflektion över John Lockes politiska tänkande och dess inflytande på idéutvecklingen i Västerlandet.

Publicerad Uppdaterad

En viktig länk mellan de radikala protestantiska republikanerna i England vid mitten av 1600-talet och konstitutionella och demokratiska styrelseformer i olika länder under de följande århundradena var John Locke (1632–1704).

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS