Kulturdebatt

Gärna en ny Sverige­kurs – men undvik tvingande katekes­undervisning

Olof Edsinger kommenterar och höjer ett varningens finger gällande den nya 'Sverigekursen' som syftar till förbättrad samhällsorientering för nyanlända. På bilden syns Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister, när han presenterar förslaget.
Olof Edsinger kommenterar och höjer ett varningens finger gällande den nya "Sverigekursen" som syftar till förbättrad samhällsorientering för nyanlända. På bilden syns Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister, när han presenterar förslaget.

Med anledning av att regeringen vill införa en ”Sverigekurs” för nyanlända höjer Olof Edsinger ett varningens finger. Undervisa gärna de nyanlända i svensk lagstiftning och i grund­läggande svenska värderingar, men fall inte för frestelsen att införa en ny form av folkuppfostrande statskyrka med krav på likriktning enligt woke­rörelsens ideal, menar han i denna Kulturdebat­text.

Publicerad Uppdaterad

Som en del av den nya integrations­politiken vill regeringen införa en så kallad Sverigekurs, med obligatorisk samhälls­introduktion till alla nyanlända. Enligt Dagens Nyheter, som har läst direktiven, ska frågor om jämställdhet, rättsstatens principer, yttrandefrihet och barns rättigheter ingå i utbildningen. Som avslutning ska varje deltagare göra ett prov som visar att man tillgodogjort sig kursens innehåll. Godkända resultat ska vara en förutsättning för att få etablerings­ersättning.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS