Kulturdebatt

Gärna en ny Sverige­kurs – men undvik tvingande katekes­undervisning

Olof Edsinger kommenterar och höjer ett varningens finger gällande den nya "Sverigekursen" som syftar till förbättrad samhällsorientering för nyanlända. På bilden syns Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister, när han presenterar förslaget.

Med anledning av att regeringen vill införa en ”Sverigekurs” för nyanlända höjer Olof Edsinger ett varningens finger. Undervisa gärna de nyanlända i svensk lagstiftning och i grund­läggande svenska värderingar, men fall inte för frestelsen att införa en ny form av folkuppfostrande statskyrka med krav på likriktning enligt woke­rörelsens ideal, menar han i denna Kulturdebat­text.

Publicerad Uppdaterad

Som en del av den nya integrations­politiken vill regeringen införa en så kallad Sverigekurs, med obligatorisk samhälls­introduktion till alla nyanlända. Enligt Dagens Nyheter, som har läst direktiven, ska frågor om jämställdhet, rättsstatens principer, yttrandefrihet och barns rättigheter ingå i utbildningen. Som avslutning ska varje deltagare göra ett prov som visar att man tillgodogjort sig kursens innehåll. Godkända resultat ska vara en förutsättning för att få etablerings­ersättning.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS