Krönika

Skörden är mogen i Ukraina

Rune Borgsö med två änkor och deras barn. Foto: Privat
Rune Borgsö med två änkor och deras barn. Foto: Privat
Rune Borgsö med ett pastorspar, vars hus har bombats. Foto: Privat
Rune Borgsö med ett pastorspar, vars hus har bombats. Foto: Privat
Publicerad Uppdaterad

Nu förbereder vi för hur vi ska möta behoven inför vintern eftersom många saknar vatten, värme och el. Men samtidigt vill vi mobilisera för skörden.

Ljudet skär in i själen. Larmet varnar om raketer som är på väg. Vi står i ruinerna av en byggnad som bombats två veckor tidigare och hoppas nu på att flygförsvaret ska kunna skjuta ner de inkommande bomberna. Det är en sak att läsa om kriget i nyheterna, en annan att möta det på plats. Stressen av sirenerna som går på mitt i natten och högtalarna som kallar till bombrummen. Unga gråtande änkor med små barn som inte riktigt förstår varför mamma gråter; för att deras pappa dog i detta onödiga och hemska krig.

Livets Ord har arbetat i Ukraina under 30 år och hade 80 församlingar innan kriget. Sebastian Stakset och jag är på en resa för att överse det humanitära arbete vi driver tillsammans, samt ha en nationell konferens för kristna från hela landet.

Konferensen ska visa sig bli en viktig omväxling, särskilt för ledare som har levt från dag till dag i överlevnadsmodus, lika traumatiserade som de människor de hjälper. Att be för dem, lyssna till deras berättelser, men även predika tro och hopp, hjälpa dem att lyfta ögonen och se den skörd som nu är så mogen i detta landet, är så viktigt.

Det är en mycket krävande vinter som väntar. Vår resa avslutas till ackompanjemang från mer än åttio raketer som kom in över landet och attackerar den civila infrastrukturen. Nu förbereder vi för hur vi ska möta behoven inför vintern eftersom många saknar vatten, värme och el. Men samtidigt vill vi mobilisera för skörden. Vi vill rusta ledare till att återuppbygga församlingar och starta nya. Skörden är mogen i Ukraina!

Powered by Labrador CMS