Krönika

Låt denna tid bli meningsfull för dig.

Publicerad Uppdaterad

Tänk vad livet förändrades på bara några få veckor när coronaviruset tog världen i sitt grepp. Det som få hade kunnat förutse blev en verklighet som ingen av oss kunde blunda för. Viruset drabbar fattiga och rika och har lämnat hela världen upp och ner. Hela samhället tvingas till förändring på väldigt kort tid och inget är längre sig likt. 

I spåren av viruset lämnas nu många människor utan arbete eller annan sysselsättning. Vi står inför omställningar av vanor och med en stor oro för framtiden och vår egen hälsa, eller stora funderingar hur framtiden kommer att se ut.

Vi kan lätt fastna i funderingar om varför detta sker och över allt vi inte kan göra nu. Viruset tvingar oss alla att tänka nytt och tänka om. De stigar vi har blivit vana vid att gå behöver ersättas med nya, oprövade vägar. Många företag ställer om sin produktion och tvingas till nytänkande för att överleva. Kyrkor får tänka om helt när stora samlingar förbjuds, och att vara kyrka blir plötsligt betydligt viktigare än att gå till kyrkan. 

Historien visar att under tider av isolering och pressade situationer har människor kunnat göra stora saker som haft betydelse för generationer.

En av dem var Martin Luther, som var instängd i ett slott i Tyskland, under tider av förföljelser. Där fanns han några månader under 1521–1522. Under den tiden översatte han hela Nya testamentet från grekiska till tyska. Det påstås dessutom att han gjorde det rekordsnabbt, på tio veckor. Den översättningen blev mest välkänd och använd av många och han fick bli till välsignelse under en tid som för honom själv var väldigt pressad. 

Isaac Newton, en av de största vetenskapsmännen genom tiderna, blev hemskickad från universitetet i Cambridge på flykt undan pesten. Under peståren 1665–1666 beskriver han själv att han var mer skärpt än någonsin i att dra matematiska slutsatser. Där hemma, i isolering i sin by, upptäckte han bland annat gravitationslagen, som hela den moderna fysiken bygger på än i dag. 

Jag vet att pandemins framfart lämnar många människor i sorg och smärta. Att lyfta fram det positiva i en sådan tid kan verka provocerande för den som drabbats hårt. Ändå är det det som vi behöver göra, gång på gång. Att se ljuset övervinna mörkret och att se Jesus som står fast mitt i allt och som vill ge oss av sin närvaro och kraft.

Låt denna tid bli meningsfull för dig. Naturen har fått en hälsosam återhämtning när föroreningarna minskar överallt. Även vi människor kanske får en stund av andhämtning och tiden hemma ökar. Det är sällan jag har sett så många familjeutflykter i naturen, promenader där relationer byggts och kvalitetssamtal via Facetime med nära och kära. 

Låt oss vara Jesu händer och fötter i denna tid, ge tid och omsorg och praktisk hjälp till dem som behöver det. Försök dessutom göra något meningsfullt. Skriv en sång, varför inte en bok, lär dig något nytt instrument eller hitta en ny hobby. Dra dig nära Jesus. Det kommer en ny dag, en ny framtid när corona är över. Då är min bön att vi har lärt oss något viktigt.

Powered by Labrador CMS