Krönika

Indoktrinering kan tyvärr sitta djupt inom vanliga ryssar

Publicerad Uppdaterad

Frågan om när Ryssland ska sluta angripa Ukraina, vaknar många miljoner människor upp till varje morgon. Innan jag kommer till ett möjligt svar vill jag dock ta upp en sak som hände för sjutton år sedan. 

Vad minns du av sommaren 2005? Kanske att du gifte dig, eller att ett barn föddes? Rubriken jag då satte och som jag bara inte kan glömma var ”En mörk sommar för Ryssland” och vad jag syftade på var att farhågorna om Vladimir Putin då besannades. En del hade redan oroats av att det kring Putin fanns flera personer som liksom Putin själv hade en bakgrund inom den säkerhetstjänst som varit det sovjetiska kommunistpartiets ”svärd och sköld”, alltså KGB.  

Sommaren 2005 visade svenska medier bara ett svagt intresse för Putins antidemokratiska ”reformer”, som Kreml vinklade den ryska demokratins stegvisa avskaffande. Vad det handlade om var att försvåra för valobservatörer, och en ny vallag som satte krokben för de partier som inte mer eller mindre kontrollerades av Kreml. Efter att det ryska parlamentet sålunda ytterligare urvattnats fortsatte stegen i riktning president på livstid, liksom ökande mediekontroll och slutligen mer eller mindre hemliga operationer mot prominenta journalister, avhoppare och grannländer. Lärdomen av sommaren 2005 borde vara att demokratiers nedmontering kan få enorma konsekvenser och är något som förtjänar större uppmärksamhet. 

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS