Krönika

Det är en skön känsla att göra motsatsen till vad Putin vill

Publicerad Uppdaterad

Men i stället för att bli bitter eller arg har jag valt att engagera mig mer i samhället, först inom frivilligförsvaret och nu även lokalpolitiskt.

Befinner du dig på av ryska armén ”befriat” område finns det många skäl att gömma sig. Exempelvis om du har arbetat inom kommunen, kultursektorn eller försvaret. Ibland kan det räcka med att vara flicka eller kvinna. Men ibland är det väsentliga att du inte är av manligt kön och mellan 16 och 60 år.

Det kan räcka för att bli eftersökt, infångad, torterad och värre.

Kremls krig mot Ukraina är inte bara brottsligt i sig, det har uppvisat en sådan mängd krigsförbrytelser att FN och andra internationella organisationer har svårt att hålla sig uppdaterade vad gäller antalet bombade sjukhus och våldtäktsoffer. När Putins drömda blixtkrigsseger uteblev föll armén helt enkelt tillbaka på den helt hänsynslösa krigföringen från de ryska operationerna i Tjetjenien och Syrien. 

Kanske skulle du i praktisk handling vilja visa din solidaritet med vanligt folk i Ukraina? Leverera nödsändningar eller leta bland ruiner efter överlevande? Hjälpa till med städningen på ett sjukhus eller transportera skadade? Det jag nämner är ju uppgifter som väldigt många av oss skulle kunna utföra. Men långt ifrån alla har möjlighet att fara dit, och det är riskfyllt. Även om man hjälper till långt från en frontlinje kan man drabbas av en rysk robotattack eller vägmina.

Redan innan Putins storoffensiv inleddes hade han förvandlat Ukraina till ett av världens mest mintäta länder. Med andra ord, du kan fara till Ukraina enbart för att bistå på ett icke-militärt sätt, men det finns ändå en påtaglig risk för att dödas eller skadas. Här passar jag på att ”ta av mig hatten” för tre vänner som nyligen ändå for till Ukraina med olika former av hjälp. Ni var verkligen modiga.

Vi som av olika anledningar inte har farit dit, och inte lär göra det, har dock flera sätt att protestera mot Putins massmord – kanske fler än vad vi tror.

Jag tänker så här: Vad är det Vladimir Putin, liksom ”storebror” Xi Jinping, önskar att vi medborgare i västvärlden ska göra? Till att börja med vill de att vi ska konsumera deras mer eller mindre förtäckta budskap. Sedan vore det bra om vi börjar tvivla djupt på vårt eget samhälle – och ännu bättre om vi börjar sprida bitterhet, ilska och helst av allt hat.

Det ultimata, ur deras synvinkel, vore väl om fler svenskar anslöt sig till rörelser som försvagade västvärldens enighet gentemot den nuvarande ryska statsapparaten respektive Kinas kommunistiska parti. 

Med dessa ”Putindrömmar” i åtanke går det att komma på en rad saker som utgör motsatsen. Till att börja med vill jag dock säga att man självklart inte behöver vara nöjd med det svenska samhället av i dag. Personligen är jag missnöjd med flera aspekter av samhället, inte minst hur våra skattepengar används.

Men i stället för att bli bitter eller arg har jag valt att engagera mig mer i samhället, först inom frivilligförsvaret och nu även lokalpolitiskt. Jag kan direkt säga att det är en skön känsla att göra motsatsen till vad Putin vill. Att bli mer aktiv i en lokal församling är också ett steg mot ett mer robust samhälle. 

Vill du sedan verkligen gå emot Kremls och kinesiska kommunistpartiets visioner bör du även engagera dig för olika sorters stöd till kristna församlingar i öst. Med öst menar jag inte minst Ryssland och Belarus. Putins katastrofala krig mot Ukraina kanske kan komma att resultera i en friare situation i både Belarus och Ryssland? Med nya möjligheter att nå ut med det kärlekens evangelium som behöver förkunnas för människor som i åratal har matats med rädsla och konspirationsteorier.

Powered by Labrador CMS